Maslačak
Maslačak; Foto: Andrii Salomatin / Alamy / Profimedia

Problemi s probavom mogu biti dugotrajni i neprijatni, ali postoje prirodni načini za poboljšanje. Među poznatijima su biljni čajevi, šetnje i određene lekovite biljke, a među njima je i - maslačak.

Iako deluje skromno, ova biljka ima brojne prednosti. Poznata je po svojim detoksikacijskim i probavnim svojstvima: pomaže u čišćenju jetre, podstiče proizvodnju žuči i tako olakšava probavu, posebno masnoća.

Maslačak deluje i kao prirodni diuretik, podstičući izlučivanje toksina i viška tečnosti putem urina. Uz to, ima snažna antioksidativna svojstva koja štite ćelije od oštećenja i protivupalno dejstvo (pomaže smanjenju upala u telu).

Pcela i maslacak
Pčela i maslačak Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Osim toga, maslačak jača imunološki sistem jer je bogat vitaminima A i C. Neka istraživanja pokazala su i da može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, stabilizujući skokove glukoze.

Kako konzumirati maslačak?

Nakon upoznavanja s njegovim dobrobitima, postavlja se pitanje, kako ga konzumirati? Najjednostavniji način je priprema čaja od maslačka, što je i najčešći oblik konzumacije.

Registrovana dijetetičarka Nensi Gajb, objasnila je da je svaki deo maslačka, uključujući i cvet, koren i stabljike, zapravo jestiv, ali da se obično čaj od maslačka pravi od listova ili korena.

„Čaj od maslačka je poznat kao diuretik. Čaj od maslačka napravljen od korena ima jače dejstvo detoksikacije na jetru nego od lišća. Koren je odličan saveznik za jetru, za koju se zna da pomaže u čišćenju akni ili drugih poremećaja kože, a osnovni uzrok je ustajala jetra“, rekla je Gajb za Cleveland Clinic. Čaj od maslačka ima i drugih potencijalnih koristi – obezbeđuje antioksidante, smanjuje upale, pomaže u kontroli krvnog pritiska, šećera, holesterola…

Maslačak se može dodavati i u sveže sokove, s voćem i povrćem. Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, mladi listovi i cvetovi maslačka odlični su dodatak salatama.

Takođe, maslačak je dostupan i kao dodatak ishrani u obliku kapsula. Ipak, pre konzumacije u bilo kojem obliku, preporučuje se savetovanje s lekarom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Poseban oprez potreban je kod osoba s opstrukcijom žučnog mjehura, bolestima bubrega, kao i kod onih koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi ili imaju diuretička svojstva, jer maslačak može djelovati na te procese, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare