Podeli
Foto: Facebook/Snežana Radojičić

Snežana Radojičić je poznata svetska putnica, koja još od 2011. godine obilazi planetu svojim biciklom. Pandemija nije zaustavila njenu avanturu, a kroz sva ta prostranstva njoj nije bilo teško da uradi nešto jednostavno: stavi masku.

Sve više Srba odbija da nosi masku – a ko je krivac za takvu odbojnost naroda prema ovoj vrsti zaštite, ostaje da se polemiše. Međutim, pokret “antimaskera” jača iz dana u dan, jer je sve više onih koji misle da maske nisu nikakva zaštita. Pitanje je koliko bi njih nosilo masku da ne postoji pretnja kaznom…

Sve to je sa drugog kraja sveta uočila Snežana Radojičić, Srpkinja koja živi neobičan i uzbudljiv život na dva točka. Posetila je više od 40 zemalja u Evropi, Aziji, Okeaniji i Latinskoj Americi, a o svojim avanturama je napisala nekoliko knjiga. Pandemija ju je zatekla u Južnoj Americi, odakle trenutno izveštava.

https://www.instagram.com/p/BuawCIjByfa/

Snežana je nedavno odlučila da iznese i svoj stav o maskama, kada je uvidela da se mnogi užasavaju ove propisane mere zaštite od virusa.

Prenosimo njenu objavu u celosti.

Pročitajte još:

“Vidim na Tviteru  a i ovde velike polemike oko (ne)nošenja maski. Pošto je to stvar koja se tiče svih nas, bez obzira na to gde živimo, osećam potrebu da kažem svoje mišljenje o tome. Ja sam ZA nošenje maski na javnim mestima i za držanje fizičke distance. U Čileu je to obavezno već sedam meseci dok se u većini gradova sve to vreme život uglavnom normalno odvijao.

Maska nije simbol neslobode, nego simbol razdvajanja odgovornih od neodgovornih. Pre virusa provela sam skoro punih sedam godina u Aziji. I tamo su se maske nosile ne samo zbog zagađenja, nego kad ste bolesni, vi stavite masku, da ne biste zarazili ostale. Jeste često nezgodno, posebno ako nosite naočari ili obavljate neki fizički posao. Ali se može navići i naći model koji vam više odgovara.

Što se tiče nepoverenja u Krizni štab kao razlog da se maska ne nosi – to je kao kad biste rekli da nećete da poštujete saobraćajne propise u vožnji, jer vam je proizvođač kola uvalio loš model. Time što ćete povrediti ili usmrtiti nekog ni krivog ni dužnog vratićete proizvođaču milo za drago?

Na svim mojim videima, kad god sam u gradovima ili među ljudima, ja imam masku. I ne osećam da je moja sloboda zbog toga umanjena. Ne brkajte pojmove slobode i odgovornosti. Ja sam slobodnija od 99% ljudi na planeti, ali sam odgovorna, i ako postoji promil šanse da naudim drugom, ja ću radije izabrati da izgledam smešno, da dišem teško i da mi se magle cvikeri, samo da odstranim i taj promil. Meni je moja savest najsvetija zastava, a vi – svako prema svojoj. Ali samo da znate da bez mirne savesti nema ni slobode”, piše Snežana.

Vidim na Twitteru a i ovde velike polemike oko (ne)nošenja maski. Pošto je to stvar koja se tiče svih nas, bez obzira na…

Posted by Snežana Radojičić on Субота, 17. октобар 2020.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar