Belgijski krompirići, kandidat za zaštićeni status UNESCO

Zdravlje 21. mar 202110:01
Podeli:
belgijski krompirići
Belgijski krompirići; Foto: Daniel Reiter / Panthermedia / Profimedia

Belgijske ulične prodavnice prženih krompirića najavile su da će podneti zahtev UNESCO-u da se proglase zaštićenom nematerijalnom svetskom baštinom.

Belgijsko pivo taj status ima već pola decenije, a sada je na redu i pomfrit, kaže organizacija koja zastupa vlasnike belgijskih štandova na kojima se prodaju prženi krompirići.

Štandove na kojima se u Belgiji prodaje pomfrit ljudi uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što nikada neće nestati. Ali Bernar Lefevr, predsednik krovne grupe vlasnika štandova kaže da je takvih mesta sve manje i da polako nestaju.

„Kultura prženih krompirića ukorenjena je u svima nama i možda bismo upravo zbog toga morali da nastavimo da je štitimo“, dodaje.

Pročitajte još:

Pomfrit, pommes frites, french fries je megapopularno jelo koje obožavaju sve generacije. I mada u nazivu sadrži pridev „francuski“, prženi krompirići zapravo potiču iz Belgije. Legenda kaže da su ime dobili zahvaljujući američkim vojnicima koji su ih u vreme Drugog svetskog rata na jugu Belgije nazvali francuskim jer se u tom delu zemlje, Valoniji, govori francuskim jezikom.

Tek, belgijski pomfrit važi za najbolji, a deluje prilično jednostavno napraviti ga uz nekoliko trikova.

Krompir se seče na debele komade i prži na 160 stepeni. Kada je do pola ispržen, fritezu staviti na 180 stepeni i nastaviti sa prženjem.

Kad je ispržen staviti ga na papirni ubrus malo da se ocedi višak ulja, posoliti i služiti.

Umak se pravi od majoneza, jogurta i sitno iseckanog estragona, mada – super će ići i uz mnoge druge kombinacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar