guščija mast pluća
Foto: - / Foodfolio / Profimedia

U ovo doba godine problemi sa respiratornim organima nisu retkost, a posebno otkad je korona s nama. Zato je dobro znati šta od lekova iz prirode može da bude od pomoći, a o tome za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Priroda može da nam ponudi olakšanje za razne tegobe, ali problem sa tim je što mnogi umeju da se oslone samo na te narodne lekove, što nikako nije dobro. Terapija samo metodama iz prirode posebno može da bude opasna kod problema s plućima.

Zato dr Nikola Stojković napominje da je kod bilo koje respiratorne tegobe izuzetno važno javiti se lekaru koji će dati pravu dijagnozu i terapiju. Narodski lek može da tu bude kao ispomoć.

Pročitajte još:

„Guščija mast sadrži esencijalne masne kiseline, kao i vitamine A, K, E i D. Kroz obloge ova mast deluje kod, recimo, astme tako što rastvara sekret nagomilan u bronhijama.“

Dakle, ako osetite probleme sa plućima prvo i osnovno je da se javite lekaru, posebno sada zbog pandemije korone jer situacija može jako brzo da se pogorša ako se stanje ne leči.

Ipak, da bi oporavak išao lakše, možete da se poslužite i guščijom mašću. Biće dovoljno da ovu mast zagrejete, možete i na sobnoj temperaturi, da je stavite na oblogu i držite na grudima dok se ne ohladi.

To će verovatno ublažiti kašalj i pospešiti izbacivanje sekreta iz bronhija, te ćete lakše disati.

BONUS VIDEO: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram