temperatura
Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad skoči telesna temperatura, mnogi posegnu za lekovima iz prirode jer veruju da će oni pomoći. Ima li u tome smisla i mogu li da kolutovi krompira na tabanima pomognu kad skoči temperatura, za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Za početak doktor Stojković podseća zašto se uopšte javlja temperatura i da li je uvek treba skidati.

„Temperatura neretko ima svoju svrhu u organizmu i ona ne mora da označava samo bolest već je to i znak odbrane organizma. Telo se prvo brani povišenom temperaturom kad nešto nije u redu. Osim one visoke od oko 39 stepeni koja nas jako ometa u svakodnevnim aktivnostima, u poslednje vreme su česte temperature između 37 i 38 stepeni. Nisu visoke, ali su neprijatne jer nas iscrpe. Njih – do 38 stepeni, ne treba obarati jer imaju svoju svrhu i nisu opasne po organizam, dok one više svakako treba obarati“, kaže dr Stojković.

Pročitajte još:

A kod tog obaranja od davnina je poznat krompir koji ide na tabane. Naime, stari narodni lek za temperaturu jesu kolutovi oljuštenog krompira koji se stavljaju na tabane i potom umotaju krpom ili se preko obuju čarape.

„U tome donekle ima smisla jer je krompir hladan, a na stopalima ima dosta nervnih završetaka i tuda se oslobađa temperatura. Poznato je da krompir ima pirogene supstance, te ako se kojim slučajem pojede živ, povećava telesnu temperaturu. Ali za spoljašnu upotrebu kao obloga na tabanima može da pomogne – ne nešto mnogo, ali neće ni naškoditi“, ističe dr Stojković.

Kako navodi naš sagovornik, ta metoda može da pomogne, posebno ako temperatura nije mnogo visoka, ali ako jeste – ne treba se uzdati samo u krompir. Najvažnije je sa lekarom prvo otkriti uzrok temperature, a potom uzeti i antipiretike, tj. lekove koji obaraju temperaturu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta