Anketa 77 epidemiologa: Do kad će trajati dejstvo vakcina

Zdravlje 31. mar. 202112:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Epidemiolozi iz vodećih svetskih akademskih institucija uputili su upozorenje u kojem navode da će zaštita koju pružaju vakcine nestati brže nego što mislimo.

U anketi u kojoj je učestvovalo 77 epidemiologa iz 28 zemalja, koju je sprovela organizacija The People’s Vaccine Alliance, dve trećine naučnika smatra da imamo samo godinu dana ili manje pre nego što virus mutira do te mere da većina vakcina prve generacije postane neefikasna. Tada će nam trebati nove, modifikovane vakcine.

Pročitajte još:

Od ispitanih epidemiologa, gotovo trećina je dala rok vakcinama devet meseci ili manje. Samo jedan od osam epidemiologa su rekli da veruju da mutacije nikada neće učiniti trenutne vakcine neefikasnim.

Ogromna većina – 88 procenata – rekla je da niska stopa vakcinisanih u mnogim zemljama može da poveća verovatnoću pojave mutacija otpornih na vakcine.

Epidemiolozi dolaze iz akademskih ustanova poput Univerziteta Džon Hopkins, Jejla, Kembridža, Edinburga, Kejptauna, kao i Imperial koledža u Londonu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Devi Sridhar, profesor globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu u Edinburgu, rekao je:

„Što više virus cirkuliše, veća je verovatnoća da će se pojaviti mutacije, što bi moglo učiniti naše trenutne vakcine neefikasnim. U isto vreme siromašne zemlje ostaju bez vakcina i osnovnih medicinskih sredstava poput kiseonika. Kao što smo saznali, virusima nije stalo do granica. Moramo što brže vakcinisati što više ljudi, svuda u svetu. Zašto čekati i paziti umesto da to preduhitrite“.

Uprkos ovom apelu, ranije ovog meseca bogate zemlje blokirale su predlog za odricanje od prava intelektualne svojine za vakcine protiv kovida 19.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar