Afrički soj širi se brže od britanskog, rizičniji za mlade

Zdravlje 24. dec. 202010:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Južnoafrička mutacija koronavirusa, koja je već stigla u Evropu, verovatno će biti zaraznija, možda će biti više rizična za mlade ljude i možda će biti malo otpornija na vakcine, smatraju naučnici iz Južne Afrike.

Istraživanja ukazuju na to da iako je zaraznija, nova mutacija izgleda da ne izaziva ozbiljnije simptome i ne zahteva drugačiji tretman.

Takođe postoji strah da bi brojne pojedinačne mutacije južnoafričke varijante mogle da joj omoguće da ponovo zarazi pojedince koji su već imali virus i oporavili se, piše Guardian.

Pročitajte još:

Dva uzorka u Veikoj Britaniji potvrdila su da je ovaj soj koronavirusa stigao u Evropu.

Naučnici u Južnoj Africi i dalje rade kako bi u potpunosti razumeli novu mutaciju, poznatu kao 501I.V2. Podatke o južnoafričkom soju virusa, koji je zahvatio čitav jedan deo te zemlje, naučnici su već uporedili sa britanskom mutacijom otkrivenom prošle nedelje.

„Spajajući naše podatke sa onim u Velikoj Britaniji, shvatili smo da je južnoafrička mutacija malo efikasnija u širenju od osobe do osobe, a to nije dobro. Znači da moramo biti malo bolji u zaustavljanju“, rekao je dr Ričard Lesels, jedan od specijalista koji vode istraživanje nove mutacije u Južnoj Africi.

Doktor se brine zbog toga što će novi soj možda biti otporan na vakcinu, ali ima još jednu sumnju.

„Druga briga je reinfekcija. Trenutno radimo pažljiv, metodičan posao u laboratoriji da bismo odgovorili na sva pitanja koja imamo i za to je potrebno vreme“, rekao je dr Lesles.

Mutacije otkrivene u novoj južnoafričkoj varijanti mogu omogućiti virusu da se bolje veže i uđe u ćelije od prethodnih varijanti, potencijalno olakšavajući prenos, kažu naučnici.

Pročitajte još:

Nova varijanta otkrivena je rutinskim nadzorom mreže laboratorija širom Južne Afrike, a pronađena je u skoro 200 uzoraka prikupljenih iz više od 50 različitih zdravstvenih ustanova. Prvobitno ograničena na priobalne regione, ova varijanta se sada širi u unutrašnjosti.

Taj soj virusa ima višestruke promene u proteinu, delu virusa koji se vezuje za ćelije u ljudskom telu i koji je takođe glavna meta za mnoga antitela proizvedena tokom infekcije ili nakon vakcinacije.

„U ovoj fazi nema jasnih dokaza da je nova varijanta povezana sa težim bolestima ili lošijim ishodima, ali kliničari preduzimaju više studija kako bi utvrdili da li ova nova varijanta menja tok bolesti“, rekli su naučnici lokalnim medijima.

Epidemiolozi ističu da bi stopa smrtnosti mogla da poraste ako se nova mutacija proširi brzinom koja će slomiti zdravstvene sisteme.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar