Kako da prestanete da pušite
Kako da prestanete da pušite; Foto: Profimedia

"Ukoliko sledite moja uputstva, bićete srećan nepušač do kraja života", poručio je Alen Kar, čija je knjiga "Lak način da prestanete da pušite" prodata u više od 15 miliona primeraka širom sveta. Milioni bivših pušača kunu se u tu knjigu, a Alen Kar metoda bazirana je na nekoliko važnih saveta koje treba primeniti u procesu odvikavanja.

Alen Kar je bio strastveni pušač više od 30 godina. Posle niza bezuspešnih pokušaja baziranih na snazi volje, 1983. godine našao je „lakši“ način – i uspešniji. Njegova knjiga „Lak način da prestanete da pušite“ ne zastrašuje pušače opasnošću od raka pluća, ne traži da nađu nerealnu snagu volje kako bi se oslobodili zavisnosti koja se poredi s heroinskom, ne priprema ih za gojenje, ne nudi im alternative…

Svaki pušač zna za štetna dejstva cigareta, ali pitanje koje je Kar postavio je: Zašto neko ko zna za sva štetna dejstva cigareta, ipak nastavlja da puši?

Pročitajte još:

Naime, Kar je shvatio da je zapravo veoma lako osloboditi se ove zavisnosti, jer su simptomi fizičke nikotinske apstinencijalne krize blagi. Po njegovom mišljenju, pušačima glavni problem predstavlja ubeđenje da im cigarete pružaju oslonac i zadovoljstvo, da im pomažu da se skoncentrišu i opuste, a periodi apstinencije su praćeni osećajem da im je nešto uskraćeno. Zaključak je da se pušači koji ostavljaju pušenje susreću sa dva straha – jedan je onaj od štetnih posledica pušenja, a drugi – kako će dalje živeti bez cigareta? Ukoliko se ta dva straha otklone, mogli bi da cigarete ostave sa uživanjem, odmah, zauvek, bez snage volje i osećaja odricanja, tvrdi Kar.

Predstavljamo vam 10 pravila koja bi mogla da vam pomognu u tom pravcu.

Zacrtajte datum kad ćete prestati

Izaberite datum kad ćete prestati. Do tada ne pokušavajte da smanjite broj cigareta koje popušite na dnevnom nivou, to će ih u vašoj glavi samo činiti vrednijim.

Cigarete vam ništa dobro ne čine

Raščistite s tim: Ne odričete se ničega, jer cigarete vam ništa dobro ne čine. Ne pružaju vam nikakvo realno zadovoljstvo, samo vas čine zavisnicima, robovima nikotina. Neka vam to bude jasno. Ostavljanjem cigareta ništa ne gubite, a ostvarujete pozitivne rezultate ne samo u pogledu zdravlja, energije i finansija, već i samopouzdanja, samopoštovanja, slobode i kvaliteta svog budućeg života. Uživaćete u nepušenju od trenutka kad ugasite poslednju cigaretu.

Zapalite poslednju cigaretu

Ne odustajete – rešavate se nečega. Zato zapalite tu poslednju cigaretu i obećajte sebi da nikad više nećete uneti nikotin u sebe. To je jedna od najvažnijih odluka koje ćete doneti, i znate da je ispravna. A nakon što donesete odluku za koju znate da je ispravna, nikad ne počinjite da je preispitujete ili sumnjate u nju.

Opušteno u krizu

Ne dajte da vas zastraže priče o nikotinskoj krizi. Fizički simptomi su vrlo blagi, bezbolni i brzo prođu. Uostalom, pušači ih trpe sve vreme, nepušači ne moraju. Vi ste sad nepušač i uskoro ćete biti potpuno oslobođeni toga. Nemojte sebe lišavati kafe, čaja, obroka, samo zato što ste navikli da zapalite – umesto da mislite kako sad ne možete da zapalite cigaretu, jednostavno okrenite priču na: „Ovo je super, ja mogu da uživam u trenutku i bez gušenja“.

Suočite se sa svakodnevnim situacijama

Ne pokušavajte da izbegnete situacije koje inače povezujete s cigaretama, niti društvo pušača. Izađite, uživajte i nemojte da zavidite pušačima – žalite ih, jer i oni bi hteli da budu oslobođeni od tog košmara zavisnosti. Setite se da niko ne želi da vidi svoju decu da puše, znači i sami se kaju. Ako vas ponude cigaretom, odgovor je: „Ne hvala, ne pušim“, bolje nego da objašnjavate kad ste i kako prestali.

Ne trudite se da prestanete da razmišljate o cigaretama

Ako se trudite da ne razmišljate o cigaretama – samo ćete o njima misliti. Tako to ide. Ali, kad već ne možete to da izbegnete, umesto „Želim cigaretu, a ne smem da je zapalim“, mislite „Kako je to super – ne moram i ne želim da pušim više“. U tom pravcu možete da razmišljate o cigaretama ceo dan i bićete zadovoljni.

Ne postoji „samo još jedna cigareta“

Nakon što zapalite poslednju cigaretu, više za vas ne postoji „samo još jedna“. Ne mislite da možete da zapalite samo još jednu u društvu ili teškoj situaciji, to je uvek zamka koja vodi nazad u zavisnost.

Pročitajte još:

Ne koristite flastere i žvake

Ne treba vam pomoć u vidu nikotinskih flastera, žvaka, inhalatora… Oni će samo otežati stvar, jer „hrane“ nikotinsku zavisnost. Osim toga, na taj način produžavate iluziju da žrtvujete nešto.

Bacite cigarete za „slučaj nužde“

Ispraznite štekove u kojima čuvate cigarete za „slučaj nužde“. To bi značilo da preispitujete svoju odluku. Nepušačima nisu potrebne cigarete, a vi ste postali nepušač u trenutku kad ste ugasili onu poslednju. Na kraju, to što više ne morate da brinete o tome da li imate cigarete i upaljač još jedna je prednost nepušačkog života.

Normalan (nepušački) život

Život će se uskoro vratiti u normalu, ali pazite da ne nasednete na trikove kojima će vaš um pokušati da vas prevari. Kad vas navede da pomislite da biste mogli „samo jednu“, setite se da tako nešto ne postoji. Na takve izazove samo postavite sebi pitanje: „Da li želim ponovo da budem pušač, da svakog dana guram te stvari u usta, palim ih i usisavam, nesposoban da prestanem?“ Odgovor bi trebalo da bude: „Ne“, a sebi u tim trenucima možete da čestitate na slobodi od pušenja i istrajnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare