Podeli
skijanje
Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

U hladne zimske dane aktivnost koja je uvek odličan izbor jeste skijanje. I mladi i stari, bez obzira na to koliko su vešti, mogu da imaju koristi od dana provedenog na snegu jer je ta rekreacija dobra i za telo i za um.

Poboljšava koordinaciju

Propriocepcija je sposobnost da osetimo položaj različitih delova tela i napor koji se ulaže u njihovo pomeranje. Drugim rečima, kada držite ruku ispred lica, zatvorenih očiju, znate da je vaša ruka tamo iako ne možete da je vidite.

Skijanje pak uključuje ravnotežu i koordinaciju, a za vreme skijanja vi morate da budete svesni mnogih laganih pokreta i položaja svoga tela ako želite da skijate i da ostanete na nogama. Propriocepcija je nešto što slabi s godinama, a što ste više uključeni u proprioceptivne aktivnosti, ona će manje slabiti, pišu na sajtu Zadovoljna.

Jača kosti i zglobove

Vaša kolena moraju da izdrže sav napor i težinu tela dok se krećete nizbrdo, tako da ona jačaju dok skijate. Osim kolena, i vaše kosti postaju jače, pa skijanje nije samo fantastično provedeno vreme na padinama nego i nešto što će sprečiti osteoporozu i povećati vašu proprioceptivnu snagu.

Pročitajte još:

Popravlja raspoloženje

Ne samo da skijanje povećava vašu sreću i blagostanje nego je korisno i za fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

Povećava kardiovaskularnu izdržljivost

Kao aerobna aktivnost koja zahteva izdržljivost, skijanje pomaže u sagorevanju kalorija i u gubitku kilograma. Osim toga, dobra kardiovaskularna vežba za početnike je hodanje uz padinu umesto korišćenja žičare.

Jača mišiće donjeg dela tela

Budući da ste dok skijate u položaju čučnja, to deluje na vaša bedra, kvadricepse i zadnjicu. Dok se spuštate niz padinu, verovatno zbog predivnih prizora nećete mnogo razmišljati o tome kako vam noge “gore”, ali sledećeg dana sigurno ćete osetiti rezultate.

Poboljšava ravnotežu

Budući da za vreme skijanja stalno radite na održavanju ravnoteže, vaš trup je sve vreme aktivan. Osim toga, skijanje je izazov za vašu ravnotežu i okretnost, pa vam je s vremenom sve lakše da izbegavate padove i proklizavanja.

Odlično za dobar san

Nakon skijanja bićete iscrpljeni na najbolji mogući način. Isrcpljenost će obuzeti celo vaše telo, a nakon spuštanja po obroncima moguće je da nećete imati snage ni da proverite šta se događa na društvenim mrežama, nego ćete zaspati čim spustite glavu na jastuk.

Povećava fleksibilnost

Fleksibilno telo velika je prednost kada je u pitanju skijanje. Izgradnjom fleksibilnosti možete da izbegnete naprezanje mišića i uganuća. Temeljno i redovno istezanje ojačaće vaše trbušne mišiće i kukove, koji su bitni za skijanje.

Podstiče zdrave navike u ishrani

Kad se probudite nakon napornog dana provedenog na skijanju, potrebna vam je energija koju ćete dobiti iz hrane. Telesna aktivnost poput skijanja podstaći će vas da budete svesniji svoje ishrane, pa ćete jesti više proteina i zdravih masti, voća i povrća, a manje šećera.

Odličan izvor vitamina D

Dan proveden na snežnom brdu ili planini, u predivnom prirodnom okruženju, pomaže da zaboravite na stres koji sa sobom donosi svakodnevni život. Takođe, na suncu ćete biti izloženi vitaminu D, koji pozitivno utiče na vaše raspoloženje i zdravlje, a posebno nam je potreban u ovim mesecima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar