Foto: Credit line: Petar Maksimovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta kupiti za slavu i kome se kakav poklon daruje?

Poklon za krsnu slavu može biti simboličan i vezan za sam praznik koji porodica obeležava, ali ako ste dovoljno bliski sa domaćinom, možete izabrati i neki potpuno drugačiji i nesvakidašnji poklon. Šta kupiti za slavu i kome se kakav poklon daruje?

Viševekovna tradicija Srba

Slava kao običaj je specifična za Srbe i jedina neprekinuta tradicija našeg naroda od vremena pokrštavanja do danas.

Veruje se da ovaj običaj datira iz vremena pokrštavanja Srba, odnosno prelaska iz mnogoboštva u hrišćansku veru. Naime, Srbi su kao pagani slavili kućne bogove. Svaka porodica je imala svog kućnog boga zaštitnika kome se molila, a onog dana kada su naši preci primili hrišćanstvo, umesto tih paganskih kućnih bogova počeli su da slave hrišćanske svetitelje.

Pročitajte i:

Porodični svetac zaštitnik se prenosi sa oca na sina i po običajima samo muškarci mogu da vrše slavske obrede. Nakon udaje, žene obično usvajaju sveca zaštitnika svog supružnika, iako nije neuobičajeno da nastave da slave i sveca svoje rodne porodice. U tom slučaju sekundarni svetac je poznat kao preslava ili devojačka slava.

Slavu odlikuje okupljanje bliskih prijatelja i porodice uz tradicionalnu i bogatu trpezu. Običaji vezani sa samu slavu se razliku u različitim delovima Srbije, pa ćete tako u pojedinim krajevima naše zemlje čuti da je običaj da goste na slavu poziva stariji dečak iz kuće, iako generalno važi pravilo da se na slavu ne zove i da su vrata otvorena svima koji požele da dođu.

Nekada, na slavu se nosilo voće, najćešće jabuka, ali danas je situacija drugačija.

Poklon za slavu

Izbor poklona zavisi od toga kod koga idete na slavu, odnosno u kakvom ste odnosu sa domaćinom. Na primer, ne donose iste poklone kumovi, roditelji, bliska rodbina ili kolege.

Ipak, postoji univezalan spisak poklona koji ne varira u zavisnosti od toga kod koga ste krenuli na slavlje. Na tom spisku su flaša pića (nekada i domaćeg koje sam gost proizvodi poput vina ili rakije) i kafa, zatim bombonjera ili čokolada ukoliko u kući domaćina ima dece, a neretko to može biti i korpa s voćem.

Šta se nosi na slavu

Odlazak na slavu kod prijatelja i rodbine u stara vremena nije podrazumevao da se domaćinima donose posebni pokloni. To je običaj koji datira nakon Drugog svetskog rata, kada je u mnogim porodicama u Srbiji proslavu slave zamenila proslava rođendana članova porodice, a ta prilika je podrazmevala darivanje slavljenika.

Najčešći izbor su već pomenuti darovi u vidu vina i kafe, koji pored simbolične svrhe, imaju i praktičnu namenu – domaćini će time počastiti svoje goste.

Pored vina i kafe, na slavu se nose i čaše, čokanja, posuda za koljivo (žito), kalendar sa ikonama, svećnjak, kuhinjska vaga, podmetači za čaše, set za začine, komplet tanjira, stalak za tortu, komplet za kafu, kuhinjski aparat, krpa za krsni kolač, kecelja, torbe za pijacu, goblen i drugi ručni radovi, rezbarene kutije i suveniri.

Poklon korpe za slavu

Ovo je idealno rešenje ako imate već kod kuće par sitnica, a ne znate kako da ih spakujete i poklonite za slavu. U tom slučaju kupite korpu, ukrasite je mašnom za poklon i u nju ubacite slatkiše, flašu pića, voće i kafu.

Poklon za slavu prijateljima

Bitno je da se ne preteruje kada je reč o poklonima za slavu. Naprotiv, na slavu ne treba nositi skupe poklone. Ako idete kod prijatelja, na primer, neki od ovih poklona bi bio dobar izbor: ikona, kandilo, kiblija, album sa fotografijama, ram za fotografije, slike.

Ideje za poklon za slavu

Kad se radi o odlasku na slavu kod nekog nama baš bliskog, kod rodbine ili dobrih prijatelja, pokloni mogu biti i sasvim drugačiji. Kriza u celom svetu nam je pokazala koliko je bitan osećaj za druge ljude i njihove potrebe, a posebno za njihove teškoće.

Mnogo ljudi je ostalo bez posla, u teškoj su materijalnoj situaciji, i zbog toga poklon za slavu može biti lepo upakovan paket potrebnih prehrambenih namirnica ili nekih drugih kućnih potrepština.

Idealan poklon za slavu

Svaki poklon za slavu koji je od srca se smatra idealnim, a ovo su naši predlozi: kuvar, molitvenik, knjiga, enciklopedija, rodoslov, praline, brojanica

Možete se odlučiti i za crkveni paket, koji sadrži svetu vodicu, tamjan, kadionicu, ugalj za tamjan, sveće, male ikone i slično.

Neobičan slavski poklon

Ukoliko želite da izbegnete klasične, a ponekad i šablonske, poklone iazberite, na primer, puzle. Ovaj poklon može biti i zanimacija za celu porodicu, pojednako koliko i za najmlađe čanove porodice domaćina.

Ukoliko u kući koja obeležava slavu ima dece, razmislite o lego kockama kao poklonu. Ove kocke već decenijama su na spisku najomiljenijih igračaka najmlađih, zbog čega možda nije loša ideja da u kesu pored kafe i vina spakujte i jednu kutiju lego kocki.

Ukoliko želite poklon za odrasle, onda su možda zidne slike dobar izbor. To ne mora biti umetničko delo, čak ni dimenzijski velika slika, ali svakako može

Od svega navedenog, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati da ponesete kao poklon porodici kod koje idete na slavu. Ako ništa drugo, možda ćete dobiti neku originalnu ideju dok čitate naše predloge. Ako se to ipak ne desi, uvek vam na raspolaganju ostaju oni klasični izbori poklona, s kojima, u ostalom, ne možete pogrešiti. Lepo ih upakujte i od srca darujte.

I za kraj, srećna slava onima koji je slave!

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu