Najlepše mesto na svetu za posmatranje zvezdanog neba

Putovanja 15. mar. 202000:25 > 00:26
Podeli:
Ostrvo
Ostrvo pod zvezdanim nebom - ilustracija; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Malo polinezijsko ostrvo u Tihom okeanu proglašeno je za "naciju tamnog neba" i najbolje mesto na Zemlji za gledanje zvezda.

U pitanju je Niue, jedno od najvećih koralnih ostrva na svetu, koje se nalazi na pola puta između Fidžija i Kukovih ostrva. Priznanje za najlepši pogled na zvezdano nebo dobilo je od Međunarodnog udruženja za tamno nebo, organizacije koja radi na zaustavljanju svetlosnog zagađenja i pruža ljudima više mogućnosti da vide zvezde. U svetu postoji nekoliko tačaka koje su savršene za promatranje noćnog neba, ali ovo je prvi put da je kao takva prepoznata cela država.

„Zvezde i noćno nebo imaju veliki značaj za niuenski način života s aspekta kulture, životne sredine i zdravlja“, rekla je Felisiti Bolen, direktorka turističke agencije iz ove zemlje, a prenosi Index. „Status nacije tamnog neba pomoći će da zaštitimo naše nebo za sledeće generacije, kao i za turiste koji dolaze u našu zemlju.“

Najavljeno je da će Niue i dalje raditi na učvršćenju ove titule, pa se, između ostalog, obavezao da će sve svoje ulične svetiljke zameniti energetski učinkovitijim sijalicama s manjom emisijom svetlosti.

Pročitajte još:

„Niuensko nebo se već vekovima posmatra i uvažava. Status nacije tamnog neba dodaje važnost našem tradicionalnom učenju i pruža razlog za obnavljanje i deljenje tog znanja pre nego što se izgubi“, kaže Misa Kalutea, zaštitnik kulturne baštine ove zemlje.

Niue ima tek nešto više od 1.600 stanovnika i jedna je od najslabije posećenih zemalja na svetu. Ostrvo površine oko 260 kvadratnih kilometara je autonomno, u slobodnoj vezi s Novim Zelandom, što znači da svi Niueanci imaju i državljanstvo Novog Zelanda.