Život u najvišem selu Evrope, odsečenom od sveta

Podeli:
najviše selo u evropi
Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Tokom većeg dela godine stanovnici najvišeg sela u Evropi nemaju kontakt sa ostatkom sveta, ali to njima nimalo ne smeta.

Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini Šhara u Gruziji, u regiji Svaneti, nalazi se najviše naseljeno mesta u Evropi, pišu na sajtu Nacionalna geografija.

Pročitajte još:

Ušguli je zapravo zajednica četiri manja sela: Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli, a u njima živi oko 70 porodica, odnosno oko 200 stanovnika.

Jedini put kojim može da se stigne do ovog sela je put koji vodi prema gradu Lentehiju, a on često nije dostupan. Tokom leta je do najvišeg sela u Evropi moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Sneg prekriva čitavu oblast šest meseci godišnje.

najviše selo u evropi
Foto: MehmetO / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim stanovnicima ovog sela to ne smeta. Oni su naviknuti na uslove u kojima žive. Deca im idu u lokalnu školu, a tu su i sve neophodne ustanove za funkcionisanje sela.

najviše selo u evropi
Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Posebna znamenitost ovog mesta je kapela iz 12. veka, sagrađena za vreme kraljice Tamar, a pored nje se još nekoliko objekata nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, od kojih su odbrambene kule posebno karakteristične za Svaneti – predeo inače istorijski bogat.

Zanimljivo je još i to da je u ovom seocetu snimljen film Salt for Svanetia, režisera Mihaila Kalatozova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar