Rumunsko selo iz bajke: Ko ga jednom vidi, pamti ga zauvek

Podeli:
selo u rumuniji
Foto: Sorin Colac / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo selo se proslavilo svojim unikatnim izgledom i kućicama kao iz bajki, a obližnja zelena dolina, planina u zaleđu i žubor reke samo pojačavaju taj utisak i harmoniju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROMANIA | TRAVEL ?? (@romaniainpics)


Ako vas jednog dana put navede od Temišvara prema Brasovu ili Bukureštu, napravite pauzu u mestu Castelul de Lut Valea Zanelor – nećete zažaliti. Ime mu u prevodu znači Dvorac od gline u Dolini vila, ali ga je svakako lakše zvati samo Kastelul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Pîrvu (@cristina_pirvuu)


To je zapravo eko-selo s malim dvorcem, smešteno u rumunskoj dolini u poznatoj regiji Transilvaniji. Toliko je lepo da, jednom kad ga vidite na fotografijama, verovatno ga nećete zaboraviti.

Pročitajte još:

Ovo mestašce se proslavilo jedinstvenim kućicama izgrađenim od gline i peska, koje podsećaju na kolibe hobita ili nekih šumskih bića iz starih priča.

Iako izgleda kao uspomena iz davnih dana, prošlost ovog sela nije tako duga. Naime, osnovala ga je rumunska porodica kojoj je bilo dosta asfalta, betona i gradske vreve, pišu na sajtu Pun kufer. Inspiraciju su pronašli u svom detetu, ali i predivnoj prirodi ove oblasti. Sve je počelo 2015. godine, a tajnu podizanja dvorca čuvaju za sebe – ističu samo da je sve ručni rad.

Dvorac ima prizemlje i prvi sprat, 10 soba, dva tornja i čak 50 prozora. Sve je organskog porekla i u potpunoj harmoniji s prirodom.


Spoljašnji deo je preuređen u terasu na kojoj se poslužuje hrana, a u blizini se nalazi i nekoliko suvenirnica (svi suveniri su eko-proizvodi), kao i kućice za odmor.

Ovo mesto najviše prija onima koji tragaju za avanturom, pa usput požele da zastanu i odmore se, ali Kastelul je postao i vrlo popularna lokacija za slavlja, poslovne večere i venčanja.

*


*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Click! by ita (@click.imbl)


*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandra Mihaela (@alexist16)


*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 365calatorii (@365calatorii)


*


*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar