Vodič kroz cene na Zlatiboru: Smeštaj od 20 do 1.300 evra

Putovanja 21. dec. 202018:58 > 19:02
Podeli:
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Oni koji zimski godišnji odmor ili doček 2021. žele da provedu na Zlatiboru, ove godine ne treba mnogo da se brinu za cenu smeštaja. Imajući u vidu okolnosti izazvane koronavirusom, posećenost svakako njije na nivou prethodnih godina pa su i cene nešto niže.

Piše: Slavica Panić

Smeštaj najviše treba platititi, ali je i najteže do njega doći tokom novogodišnjih praznika kada su cene neretko i duplirane. Cene u kafićima i restoranima se nisu menjale, a ugostitelji se dovijaju na razne načine da privuku goste. Organizovanog dočeka neće biti, ali dodatnih sadržaja neće faliti.
Ponuda za zimsku sezonu i novogodišnje praznike je raznolika, za sve kategorije gostiju i za svačiji budžet.

Oni koji biraju novogodišnje aranžmane u hotelima, za trodnevni smeštaj treba da izdvoje od 21.000 do 65.000 dinara po osobi, zavisno da li će odabrati sobu ili luksuzni apartman. Cene su uglavnom formirane na bazi polupansiona koji uključuje doručak i večeru.

Najskuplji smeštaj je u najluksuznijem i jedinom hotelu sa pet zvezdica, gde trodnevni aranžman za dve osobe košta od 650 do 1.300 evra. U cenu nisu uračunate novogodišnje večere i sadržaji koji su još uvek neizvesni.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Znatno povoljnije cene su u pansionima i konačištima gde dve osobe za trodnevni boravak treba da izdvoje od 20.000 do 50.000 dinara.

Pročitajte još:

Cene smeštaja u apartmanima kreću se od 20 evra po danu, uglavnom za dve osobe, pa i do 100 evra za one malo prostranije i luksuznije. Cena zavisi i od lokacije jer gosti uglavnom žele biti što bliže centru. U ponudi je smeštaj koji se izdaje po krevetu i kreće se od 10 do 20 evra, zavisno da li je uključen doručak.

Za one koji praznike žele provesti u seoskoj idili, za šta je interesovanje ove godine znatno veće, za jedan dan treba da plate od 40 do 70 evra, a najčešće ga biraju porodice. Pružaoci usluga, kako bi privukli što više gostiju, nude dodatne sadržaje i aktivnosti kao što su vatromet, pravljenje sneška-ako snega bude, zabave na otvorenom, vožnju kvadovima.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kada su u pitanju ugostitelji, cene su uglavnom na istom nivou, a koliko će posetioci platiti ručak ili večeru zavisi i od njihove upornosti da pronađu kvalitet i povoljnu cenu.

U ponudi je sve od gotovih jela do specijaliteta, a da li će ručak koštati 500, 1.500 ili još više, zavisi od izbora i jela i restorana. Dok jedni naplaćuju dostavu drugi su se, zbog trenutne epidemiološke situacije, dosetili da ona ne samo bude besplatna već i da je prati dodatni popust na porudžbinu. Konzumenti brze hrane će za pljeskavicu izdvojiti od 250 do 400, a za parče pice od 200-250 dinara.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Džepove turista prazne i dodatne đakonije kao što su zlatiborski suvomesnati proizvodi, sir, kajmak, med ali i nezaobilazne vunene čarape i drugi ručno rađeni odevni predmeti. Za one koji prate modu skupljeg ranga i brendove, trgovci najavljuju i novogodišnja sniženja.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako organizovanog dočeka neće biti, turistima su na usluzi brojni prateći sadržaju koje nude Avantura i Dino park, wellnes i spa centri, vožnja kvadovima kao i poseta Etno selu Sirogojno, Stopića pećini i Vodopadu u Gostilju, a veliku pažnju privlači i El Paso City na Vodicama. Još uvek nije poznato da li će pre novogodišnjih praznika sa radom početi i najduža gondola na svetu, a ako se to desi, sigurno je da će ta novina privući najveću pažnju posetilaca.

Ukoliko sneg oboji Zlatibor u belo, zabave neće nedostajati. Skijališta Srbije još uvek nisu otvorila zimsku sezonu na Torniku, bez obzira na mogućnost veštačkog osnežavanja. Cene za ovu sezonu nisu poznate ali ono što već nude jesu popusti na ranu kupovinu karata 5-10%. Prema prošlogodišnjem cenovniku dnevna cena ski pasa je 1.760 dinara za decu, 1.980 za seniore, a za odrasle 2.250. Vožnja žičarom je 350 za decu, a 400 dinara za odrasle.

U Turističkoj organizaciji Zlatibor kažu da još uvek ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li će posećenost tokom novogodišnjih praznika biti na nivou ranijih godina ili nešto manja. Okolnosti koje utiču na odluku turista se menjaju svakodnevno.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Interesovanje gostiju za boravak na Zlatiboru tokom novogodišnjih praznika je veliko, možemo reći isto kao ranijih godina ali broj rezervacija je znatno manji. Mnogo je okolnosti koje se tiču propisanih mera, onih koje su donete i onih koje će tek biti. Obavezan PCR test za strane turisti, sigurno će ove godine umanjiti njihov broj na Zlatiboru a sigurno je da uticaj imaju i mere koje sprovode druge države. Zlatibor je dovoljno prostran da prihvati i pruži, ne samo bezbedan već i zdrav i poželjan boravak na čistom vazduhu sa svim svojim prirodnim blagodetima, što i jeste presudan razlog konstantne posećenosti“, kaže za portal Nova.rs direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

Živanović dodaje da su u svim objektima, pre svega smeštajnim i ugostiteljskim, preduzete sve potrebne mere da se zaštiti zdravlje gostiju a održavanje higijene javnih prostora se vrši svakodnevno.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar