Foto: Natalya Klyueva / Shutterstock; Shutterstock;

Nimalo prijatni podaci.

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je detalje o tome kakvo nas čeka vreme ovog leta, koje počinje u sredu, 21. juna, oko tri nedelje nakon početka meteorološkog leta 1. juna. Meteorolozi objašnjavaju da će letnje vreme ubrzo početi u srednjoj i severnoj Evropi, dok bi u jugoistočnim područjima mogao biti sporiji prelaz na letnju sezonu. Iako leto pred nama možda neće biti tako sparno kao ona ranija, stručnjaci kažu da bi se moglo pokazati jednako opasnim zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

U svemu tome postavlja se veliko pitanje – kakvo će vreme biti tokom letnjih meseci u omiljenim destinacijama srpskih turista.

Crna Gora

BUDVA Foto: Natalya Klyueva / Shutterstock; accuweather.com

Što se Crne Gore tiče, kako pokazuje Accuweather mesečna prognoza, jun neće biti naročito vreo – maksimalne dnevne temperature u Herceg Novom, Budvi i Ulcinju biće uglavnom oko 26, 27 stepeni. Kiše će biti sredinom meseca, i to nekoliko dana vezano.

HERCEG NOVI Foto: Shutterstock/ Anton Kudelin; accuweather.com

Jul donosi nešto topliji vazduh, ali ne i žegu na kakvu smo navikli. Maksimalne temperature će biti oko 30 stepeni, a u drugoj polovini meseca su moguće česte padavine sa grmljavinom.

ULCINJ Foto: Shutterstock/Devteev; accuweather.com

U avgustu u Crnoj Gori se očekuje slično vreme kao u julu – dnevni maksimumi oko 30 stepeni, s nekoliko dana u toku meseca kad je moguća grmljavina.

Grčka

SARTI Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis; accuweather.com

Jun u top Grčkim destinacijama, poput Sartija, Lefkade i Krita, biće svež i dnevni maksimumi će biti oko 24, 25 stepeni.

LEFKADA  Foto: Shutterstock; accuweather.com

Jul će biti nešto topliji, ali tek za koji stepen – daleko od letnjih vrelih dana na koje smo navikli.

KRIT Foto: Shutterstock; accuweather.com

Avgust takođe ne donosi naročito toplo vreme – skoro isto kao u julu.

Pročitajte još:

Hrvatska

PULA Foto: Shutterstock; accuweather.com

U komšijskoj Hrvatskoj početak ovog leta takođe ne deluje privlačno – često je moguća kiša, temeprature tek oko 24 stepena…

HVAR Foto: Shutterstock; accuweather.com

Jul i avgust će u popularnim letovalištima Puli, Makarskoj, Hvaru biti nešto topliji, sa manje padavina i temperaturma oko 27 stepeni.

MAKARSKA Foto: Shutterstock; accuweather.com

Ipak, to nisu ona leta na kakva smo navikli u špicu sezone, posebno u Puli gde će maksimumi biti tek oko 24 stepena.

Turska

BODRUM Foto: Shutterstock; accuweather.com

Kako se da videti, u Turskoj se ovog leta i može očekivati toplije vreme.

Antalija Foto: Shutterstock; accuweather.com

Već u junu će u mestima pput Sidea, Antalije, Bodruma biće oko 28 stepeni, dok će jul i avgust doneti pravo leto sa temperaturama oko 35 stepeni.

SIDE Foto: Shutterstock; accuweather.com

Sve u svemu, prognoza za leto pred nama deluje prilično deprimirajuće jer se čini da, kada prođe ovaj kišni talas koji nas je sve umrtvio, dolazi lepše vreme, ali ne pravo letnje kakvom se svi nadamo – pa ni na moru.