Grčka
Grčka; Foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Ako ste planirali u junu na more, dobro razmislite gde ćete - posebno ako volite da plivate.

To koliko će nam voda biti hladna najviše zavisi od razlike u temperaturi vode i vazduha – što su bliže, biće nam toplije. Vreme u junu jeste nepredvidivo, ali sudeći po prosečnim temperaturama prethodnih godina na omiljenim srpskim letnjim destinacijama i u tom periodu može opušteno da se pliva.

Naravno, temperatura mora stalno se menja i zavisi od mnogo toga, poput vremenskih uslova i okolnih struja, tako da je teško prognozirati, ali neke opšte smernice su da treba tražiti mesta u zalivima, pre nego na otvorenom moru, kao i da na ostrvima treba očekivati nešto hladniju vodu.

Grčka

Kada je Grčka u pitanju važi da je Egejsko more nešto toplije od Jonskog, međutim ispostavlja se da je u pitanju razlika u proseku od jedan do dva stepena i to ne uvek. Prosečne temperature mora u junu u Grčkoj su oko 23 stepena, a kao letovališta s najtoplijim morem poslednjih godina pominju se Paralija, Tasos, Sarti, Parga, Krf… Grčka u junu je za mnoge atraktivna opcija jer nema onih iscrpljujućih vrućina, a mogu da se nađu i aranžmani koji su neuporedivo povoljniji u odnosu na one u jeku sezone.

Pročitajte još:

Crna Gora

U ovom delu Jadranskog mora nema nekih preterano velikih oscilacija u temperaturama, prosek u junu je oko 22 stepena, a zanimljivo je da uprkos tome prve kupače Crna Gora ima već u maju. Tokom juna najtoplije more bude kod Kotora i Budve, oko 22,5 stepeni, dok temperatura vazduha u ovom periodu ide od 24 do 28 stepeni.

Hrvatska

Početkom leta je na hrvatskom primorju blaga klima, broj kišnih dana u junu ne prelazi šest, ali ugođaj bi mogla da pokvari nešto hladnija voda. Prosek je oko 22, mada zna da bude hladnije. Ipak, ako ste rešeni na hrvatsko primorje u ovom periodu, najtoplije more je u Umagu, sa 23,1 °C, dok je na Hvaru, na primer, prošlogodišnji prosek za jun bio ispod 22 stepena. I inače, Istra „vadi“ prosek s temperaturom mora u odnosu na Dalmaciju.

Turska

Ako se za druge zemlje i dvoumite da li je u junu možda ipak nedovoljno toplo da se lepo isplivate na odmoru, s Turskom te dileme nema. Pritom ćete u ovom periodu verovatno naći poluprazne plaže i hotele, što je za one koji ne vole gužve dodatni plus. Danju je temperatura 25-30 stepeni, a i temperatura morske vode ide preko 25 stepeni, tako da je sasvim pogodno i za duga plivanja. U poslednjih deset godina, najtoplije more u Turskoj u junu bilo je 25,7°C, a sa prosekom od oko 25 stepeni, među najtoplijim letovalištima u junu prošle godine su upravo ona dobro poznata srpskim turistima – Alanja, Antalija…

Pročitajte još:

Egipat

Najtoplija zabeležena temperatura mora u Egiptu u junu proteklih godina je 28,8°C (i to na temperaturu vazduha od 31,7°C), a najhladnija 23,8°C, što bi bila dovoljna preporuka da birate ovu zemlju za svoje savršeno letovanje na samom početku sezone. Koje god mesto da je vaša top destinacija, ne morate da brinete da li će biti dovoljno toplo da zbrčkanje.

Bugarska

Ako odmor planirate početkom juna, možda bi pametnije bilo da zaobiđete Bugarsku. Većina turista na Crno more kreće u drugoj polovini juna, kada se temperatura vode zagreje do 22, 23 stepena i ima manje kiše.

***

Bonus video: Branka Gvozdić o letovanju u Grčkoj u maju