Foto: Shutterstock/Printscreen/Facebook/Grčka Info

"Vodite računa."

Mnogi još nisu ni počeli da razmišljaju o letovanju, a već su stigla prva upozorenja za srpske turiste. Prevare s apartmanima u Grčkoj o kojima se pričalo i proteklih godina, aktuelne su i u susret novoj sezoni, a na popularnoj Facebook grupi Grčka info skrenuta je pažnja svima koji planiraju da putuju u sopstvenom aranžmanu i traže povoljan smeštaj za iznajmljivanje.

„Prevaranti su već krenuli da deluju po grupama! Izvesni Josip (rekla bih sa bosanskim dijalektom) izdaje nepostojeću tek renoviranu vilu na Mikonosu za 110 EUR dnevno. Vila koju oglašava ne postoji na Mikonosu, uzeo je fotografije sasvim druge vile na Korzici. Ljudi su već počeli da mu pišu i traže informacije, tako da vodite računa“, navedeno je na grupi i dodata i prepiska s navodnim vlasnikom vile.

Foto: Printscreen/Facebook/Grčka Info

 

Na sajtu Grčka info mogu se naći pravila bezbedne rezervacije za turiste koji sami preko interneta rezervišu smeštaj u Grčkoj u direktnom dogovoru sa vlasnicima smeštaja.

„Ukoliko poštujete sledeća pravila prilikom rezervacije smeštaja, ne postoji bojazan da ćete biti prevareni:

Nikada nemojte uplatu letovanja u Grčkoj vršiti na račune u bankama koji se nalaze izvan Grčke ili Srbije (npr. Španija, Italija, Nemačka, Litvanija…).

Veliki broj vlasnika smeštaja u Grčkoj prihvata Western Union plaćanja i pri takvim transakcijama nikada nije došlo do bilo kakvog problema. Ipak nikada nemojte slati uplate putem Western Union-a ukoliko primalac nema grčko ime i prezime ili ako zemlja onoga ko prima uplatu nije Grčka.

Pročitajte još:

Većina vlasnika smeštaja u Grčkoj kao i oni koji se nalaze u ponudi našeg sajta, od gostiju na ime rezervacije traže uplatu 20-30% od ukupne cene, i to je sasvim u redu. Nikada nemojte uplaćivati unapred ceo iznos za letovanje ukoliko vam telefonskim putem vlasnik smeštaja nije potvrdio da vam je lično na e-mail poslao podatke računa za uplatu.

Pre bilo kakve uplate uvek tražite vlasniku smeštaja broj telefona. Brojevi telefona u Grčkoj moraju imati prefiks +30″, navedeno je.

Takođe, dogovore o uplati za rezervaciju ne treba nikad obavljati preko Facebook stranice, Facebook profila ili preko sajta koji sadrži različite vrste oglasa.

„Uvek proverite da li taj smeštaj, osim stranice ili profila na društvenim mrežama, ima i svoj zvanični website ili se nalazi u ponudi nekog portala koji može da garantuje da smeštaj postoji i ko će se zauzeti za vas i pomoći vam ukoliko dođe do nekog problema ili nesporazuma. Danas se stranica na društvenim mrežama može napraviti za nekoliko minuta i jednim klikom isto tako i ugasiti. Nikada se pouzdano ne može znati ko stoji iza profila jednog smeštaja u Grčkoj pa su tako društvene mreže postale mamac za sve vrste prevaranata.“

***
Bonus video: TOP 5 Saveta za ekonomično letovanje

Komentari

Svi komentari (4)