Leto u Grčkoj
Foto: Profimedia.rs

Pred sam početak letnje sezone u Grčkoj 15. juna, zvaničnici su usvojili novi set pravila i zabrana koji za cilj imaju zaustavljanje širenja koronavirusa. Napominje se da su sve stavke podložne promeni, ali evo šta ćemo, za sad, morati da poštujemo ukoliko se odlučimo za letovanje u sunčanoj Heladi.

Svi aerodromi u Grčkoj se za međunarodne letove otvaraju 1. jula, a do tad su aktivni u Atini i Solunu. Broj telefona za kovid 19 hitne slučajeve je 1135, a ukoliko prekršite osnovno pravilo o nošenju maski, moraćete da platite kaznu 150 evra. Maske su, između ostalog, obavezne na aerodromu, trajektu, u frizerskim salonima. U hotelima je promenjeno vreme za check-in (11 a.m) i check-out (3 p.m). Pripremite se na elektronsko plaćanje, pošto će keš biti dozvoljen samo u izuzetnim slučajevima.

Grčka plaža
Grčka plaža; Foto: Profimedia

Plaže

Na površini od 1.000 kvadratnih metara, biće dozvoljen boravak za samo 40 osoba, a na svim plažama će postojati redari zaduženi za brojanje i poštovanje ove kvote. Minimalni razmak između suncobrana je četiri metra, a uz jedan suncobran mogu da idu maksimalno dve ležaljke. Ovo pravilo se, naravno, ne odnosi na porodice s decom. Ipak, razmak između samih ležaljki biće minimalno metar i po. Obavezno je i postavljanje peškira na ležaljku, što će morati da obezbedi sam korisnik, a zaposleni na plaži su zaduženi za dezinfekciju nakon svakog korišćenja. Takođe, raspored čišćenja i dezinfekcije toaleta biće transparentno objavljen i obavljaće se nekoliko puta dnevno. Što se tiče barova i restorana na plaži, u njima neće biti dozvoljeno sedenje i radiće samo po principu naručivanja „za poneti“. Dok čekate u redu za svoju porudžbinu, moraćete da držite međusobni razmak od metar i po. prodaja alkohola na plažama trenutno je zabranjena, ali se očekuje revidiranje ovog pravila.

Pročitaj i:

Kafići i restorani

Trenutno je dozvoljeno sedenje samo na otvorenom, a očekuje se da bi ugostiteljski objekti mogli da otvore svoja vrata i u zatvorenom prostoru od 15. juna. Minimalna distanca između stolova varira od 70 do 170 cm, a za jednim stolom sme da sedi najviše šest ljudi. To se, takođe ne odnosi na porodice s decom. Gosti se ohrabruju da koriste elektronske sisteme plaćanja, a gel za dezinfekciju ruku, kao i obaveštenja o preventivnoj higijeni biće u svakom lokalu istaknuti na vidljivom mestu.

Trajekti i brodovi

Trajekti će ići sa 50 odsto popunjenog kapaciteta, a oni koji imaju izolovane kabine sa 55. Pre ukrcavanja svaki putnik će morati da odgovori na set pitanja i meriće mu se temperatura. Oni koji budu pokazivali simptome ili budu ocenjeni kao rizični, neće moći da uđu na brod. Obevezna distanca na brodu je 1.5 m, a biće redukovan i broj mesta za sedenje. U kabinama će maksimalno moći da boravi po jedna osoba, izuzimajući porodice i osobe s invaliditetom kojima je neophodan pratilac. Nošenje maske na brodu je obavezno, pa opet imajte na umu da je kazna za one koji se o ovo pravilo ogluše 150 evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)