Sve o zelenim pasošima, noćnoj mori antivaksera

Putovanja 25. dec. 202015:21 > 15:46
Podeli:
Granična patrola
Foto: J. G. Domke / Alamy / Alamy / Profimedia

Pošto je francuska vlada prosledila skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani protiv koronavirusa omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima, povela se polemika da li će takozvani "zeleni pasoši" biti obavezni za sve koji kroz neko vreme budu hteli da putuju u inostranstvo.

Francuski premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao „zeleni vakcina pasoš“ zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Šef avio grupacije ADP Ogist de Roman izjavio je da ideja o vakcina pasošima, odnosno vakcinaciji pre putovanja, već postoji za neke destinacije i da je postojala i pre pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

On je to rekao za televiziju BFM i dodao da ne zna da li će vakcinacija protiv koronavirusa postati obavezna, ali da smatra da to nije nikakva nova ideja.

„Na primer, ne možete da putujete u Tanzaniju, a da niste vakcinisani protiv malarije, tako da ta ideja nije novina“, rekao je on.

I izraelski ministar zdravlja planira da uvede izdavanje zelenih pasoša onima koji su vakcinisani. Oni koji ga budu dobili će moći da prisustvuju kulturnim događajima, odlaze u restorane ali neće morati ni da idu u izolaciju ako su bili u društvu nekog zaraženog. Zeleni pasoš će dobiti dve nedelje pošto dobiju drugu dozu vakcine. Oni će moći i da putuju u inostranstvo bez testiranja.

Ljude širom sveta zanima i da li će i oni u skorijoj budućnosti, ako su vakcinisani, moći da putuju.

Mnogi stručnjaci podržavaju ideju o pasošu vakcinacija, koji bi mogao da postoji i u digitalnoj formi, ali je masovna vakcinacija i dalje na dugom štapu, pa se očekuje da će se sve vratiti u normalu tek 2022. Najveći problem sa zelenim pasošima na početku će biti što se ne zna kako će se koja vakcina pokazati, i da li će neke zemlje tražiti baš da ste vakcinisani na primer Fajzer ili Moderna vakcinom.

„To nije besplatna kartica za izlazak iz zatvora. Deo cele priče će biti i šta smete da radite kad stignete gde ste krenuli. Ima mnogo mesta gde bih se ja osećao sigurno ali ako na destinaciji ne možeš da radiš ono što hoćeš, to će zadržati ljude. Mislim da će vakcine pomoći, one su prvi korak, ali proći će još vremena dok opušteno budemo mogli da kažemo – idem na vikend putovanje u Evropi“, rekao je Danijel Barnam iz jedne od većih agencija za jeftine avio karte Scott’s Cheap Flights.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar