Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Rotkvice i raštan, kozji i kosmajski sir, domaće pile sa Divčibara, tamjan i med, jaja i kajmak, ali i kućna hemija, mirođija i korijander, zlatiborsko suhomesnato, sveža i pečena riba, domaći rezanci i kore za pitu, sezonsko voće i povrće, samo su deo ponude koje poljoprivrednici, na poziv telefonom, isporučuju Beograđanima na kućne adrese. Online pijace dostupne su i u drugim gradovima Srbije, a u pojedinim, poput Šapca i Jagodine, "prave" pijace i dalje otvaraju svoje kapije potrošačima.

Od kako su pijace u Beogradu, zbog preporuke Vlade Srbije, zatvorene, poljoprivrednici su se organizovali i svoje proizvode isporučuju građanima na kućne adrese. Spisak svih proizvoda konkretnih prodavaca na pijacama u Beogradu navedni su na ovoj adresi JKP „Gradske pijace“ Beograd. Uz spisak su upisani i brojevi tezgi i ucrtana mapa svake pijace sa njenim tačnim položajem, kako bi se potrošači lakše orijentisali.

I Kragujevac ima svoju online pijacu, koja spaja poljoprivrednike sa građanima ovog grada.

U Nišu takođe postoji online pijaca, ali je za razliku od drugih, ovde spisak načinjen po proizvodima. Pa, klikom na  konkretan proizvod, na primer beli luk, stranica izlistava spisak svih poljoprivrednika koji u ponudi imaju upravo to. Konkretno, beli luk u ponudi ima ukupno 15 proizvođača iz Niša, ali i drugih gradova.

I Novi Sad ima svoju pijacu „na klik“. 

Žiteljima gradova u Srbiji, koji se nisu organizovali i nemaju svoju online pijacu, za ovu vrstu snabdevanja dostupan je portal  ePijaca.

Foto: Printscreen/Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Ovu platformu Elektronska pijaca Srbije pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, a prvog dana rada, 10. aprila, u prvom satu poljoprivredno gazdinstvo iz Trstenika prodalo je jednu tonu šargarepe.

Prvog dana je na ovoj platformi bio je registrovan 771 proizvođač hrane, dok je u trenutku nastanka ovog teksta, samo šest dana kasnije, registrovano ukupno 1009 poljoprivrednih gazdinstava koje svoje proizvode nude na prodaju preko ePijaca Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.