Foto:Tanjug/AP Photo/Yorgos Karahali

Porast slučajeva mutacije koronavirusa Delta izaziva veliku zabrinutost i uznemirenost lekara širom Evrope. U Grčkoj, takođe. U ovoj zemlji zabeleženo je 18 slučajeva zaraženih ovom mutacoijom, ali nadležni upozoravaju da bi ih moglo biti mnogo više tokom leta.

Pročitajte još:

Direktor grčkog instituta za javno zdraljve Panajodis Arkomaneas, rekao je da je zdravstevni sistem u pripravnosti i da postoje razlozi za zabrinutost, jer je delta soj koronavirusa za 60 odsto zarazniji od britanske alfa varijante, koja je dominirala Grčkom. Naglasio je da će ovaj soj, po svemu sudeći biti najdominatniji u Evropi u avgustu i da neće zaobići ni Grčku.

Ipak, u ovom trenutku epidemiološka situacija u Grčkoj dosta je povoljna, te se nada da ako se nastavi istim tempom vakcinacije, neće biti potrebe za rigoroznijim merama. Rekao je da ipak postoji mogućnost zaključavanja manjih regiona u kojima je malo vakcinisanih.

„Suludo je da imaš priliku da se vakcinišeš, a da je ne iskoristiš“, kaže Panajodis.

Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

I profesor pulmologije Nikos Tnakis koji radi na Univerzitetu na Kritu mišljenja je da će do kraja avgusta indijska mutacija, odnosno delta soj, prevladati ovom zemljom. On misli i da je moguće da je taj soj već sada prisutan u većem delu Grčke.

„Verujem da ta mutacija postoji u dovoljno zabrinjavajućem obimu u svim delovima Grčke“, izjavio je.

Istovremeno, profesor nije isključio mogućnost zatvaranja u slučaju da brojke porastu zbog ove mutacije. Istakao je da pacijenti zaraženi delta sojem, koji je 18 na Kritu, nisu bili vakcinisani, što je dokaz koliko je bitna imunizacija, pogotovo zbog toga što je on 60 odsto zarazniji od prvobitne varijante korone.

„Ovaj soj pronašao je način da ugrozi i imunitet mladih i dece“, rekao je on.

Foto:EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Sa druge strane, predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja, Atanisos Ekadaktilos rekao je da su „vakcinisani ljudi 88% zaštićeni od delta mutacije“. Što bi značilo da od stotinu vakcinisanih je samo njih 12 sklono zaražavanju.

„Tako da bi svi trebalo da požure sa vakcinacijom“, rekao je i dodao je i da se ova mutacija prenosi neverovatnom brzinom.

„Kada se sutra bolnice napune pacijentima sa koronavirusom, onima koji nisu vakcinisani, preostali pacijenti ostaće bez nege i kreveta, kao što je to bio slučaj na početku pandemije“, rekao je.

Dodao je da bi bila „velika šteta za Grčku da ponovo uđe u vrtlog zaključavanja, dok je privilegovana velikim brojem vakcina“, zaključuje.

Šta je delta soj?

Iako se ovo ovom soju još uvek ne zna mnogo, naučici su upozorili da Delta plus ima tri zabrinjavajuće karakteristike. To su: povećana prenosivost, jače vezivanje u receptorima plućnih ćelija i potencijalno smanjenje odgovora antitela.

Brazil koronavirus
Foto:EPA-EFE/Andre Coelho

Delta plus varijanta mutacija koronavirusa prvi put se pojavila u Pablek Helt biltenu u Engleskoj 11. juna. To je podlija varijanta Delta soj. Stekla je mutaciju pod nazivom K417H, koja se takođe nalazi u beta varijanti virusa koja je otkrivena u Južnoj Africi.

„Prilično smo zabrinuti zbog varijante Delta plus, s ozbirom da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji – izbegavanje imuniteta koji nudi vakcina Astra (vakcina koju je većina dobila u Indiji prim. aut.). Zabrinutost se takođe odnosi na ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da varijanta izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima“, rekao je dr Lens Pinto, savetnik respirolog u Nacionalnoj bolnici Hinduja.

U Indiji i širom sveta su u toku studije kako bi se testirala efikasnost vakcina protiv ove mutacije.

„SZO pravi ovu varijantu kao deo Delta varijante“, rekla je SZO.

„Trenutno se čini da ova varijanta nije uobičajena. Delta i druge zabrinjavajuće varijante i dalje predstavljaju veći rizik za javno zdravlje jer su pokazale povećavenje prenosa“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare