Rajsko ostrvo na koje možemo bez PCR testa, ali uz zakletvu

Podeli:
palau
palau

Na prilično kratkom spisku zemalja u koje uopšte možemo da idemo uprkos koroni jeste i Palau, malena ostrvska zemlja u Mikroneziji. I možda nam za ovaj pravi tropski raj ne treba PCR test, svi putnici na ulasku u zemlju treba da polože zakletvu. A pre toga treba odvojiti i priličnu sumu za avion i smeštaj.

Steže se obruč oko Srbije zbog broja zaraženih koronom, pa trenutno bez PCR testa i karantina možemo u samo oko 20 svetskih zemalja. Situacija se menja iz dana u dan, pa je i put u Bugarsku od pre neki dan opet moguć, ali Palau je i dalje na listi mogućih destinacija.

Za ovu daleku egzotičnu zemlju većina nas nije ni čula sve do prošle godine kada su njihovi zvaničnici povukli svoju prethodnu odluku da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Tada je njihov predstavnik kao svečani gost naše zemlje pozvao sve Srbe da dođu u ovu zemlju sa samo 20.000 stanovnika i plivaju sa – ajkulama.

Naime, Palau je jedna od najboljih država na svetu za ronjenje i prva zemlja koja je napravila rezervat za ajkule. Pre više od deceniju kod njih je zabranjen lov na ajkule, kojih tamo ima više od 130 različitih vrsta. Rezervat je ogorman, veličine Francuske, i prava je atrakcija.

Cena „prava sitnica“

Let od Beograda do grada Koror u državi Palau traje oko 25 sati, a cena je „prava sitnica“ – kreće se od 100.000 do 180.000 dinara. Što se tiče smeštaja, ako se, recimo, odlučite da Palau posetite od 10. do 16. avgusta, boravak u hotelu s tri zvezdice (noćenje + doručak) koštaće vas po osobi oko 1.000 evra. Ista usluga u hotelu s četiri zvezdice ide od 1.200 do 1.600 evra.

Svi oni koji bi da se osmele i krenu u ovu avanturu treba da znaju da Palau zbog pandemije korone predviđa zdravstveni pregled, a zabranjen je ulazak svima koji su u prethodnih 14 dana boravili ili prošli kroz Kinu, uključujući Hongkong i Makao, ili su boravili na kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene pandemijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hopikana? (@hoppikana) on


Takođe, ne treba da se začudite ako vam tamo zatraže da položite jednu, za naše pojmove, vrlo neobičnu zakletvu. Ona se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se u ovoj zemlji zaustavi preterano uništavanje i korišćenje prirodnih resursa, pa ćete se tako obavezati da neće narušiti njihovu lepotu dok im budete gost.

Tako svaki putnik koji dođe na Palau dobije zakletvu koju će morati da potpiše pre nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

U toj zakletvi stoji:

„Deco Palaua, polažem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš predivni i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću se prema njemu odnositi blago i istraživati svesno. Neću uzeti ništa što ne treba. Neću naškoditi onom što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ DALE (@dale1484) on


Palau je zbog toga prva zemlja u svetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. I držite se svih uputstava jer kazna može biti i milion dolara.

Ta njihova nesvakidašnja lepota koju strogo čuvaju prostire se na oko 200 čarobnih ostrva u Tihom okeanu između Japana i Australije, od kojih je samo osam naseljeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefano Muscat (@steooo93) on


Ostrva su naseljena već hiljadu godina. Otkrili su ih Portugalci u 16. veku, potom su njima vladali razni narodi, da bi država nezavisnot stekla 1994. godine.

Turiste najviše mame magične čiste plaže, na kojima nema – krema za sunčanje. Naime, Palau je u još jednom prva zemlja na svetu. Oni su zabranili kreme za sunčanje kako bi zaštitili korale i morski svet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 팔라우 ᴍᴋ ᴅɪᴠᴇ ʀᴇsᴏʀᴛ 대표 (@palau_mkdiveresort) on


Zanimljivo je i da u toj zemlji piju više piva po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svetu.

Pročitajte još:

Takođe, ova država nema vojsku, ali zato ima matrijarhat, koji je stub tamošnjeg društva.

Stanovništvo se uglavnom bavi uzgojem kokosove palme, banana, ananasa i manioke, a znatne prihode daju izvoz fosfata, boksita i turizam.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar