Prelepi gradovi koji bi mogli da budu pod vodom do 2030. godine

Putovanja 13. nov. 202111:27 > 11:43
Podeli:
poplave gradovi
Foto: Henryk Sadura / Tetra Images / Profimedia,Gerardo Borbolla / Alamy / Alamy / Profimedia,Rose-Marie Murray / Alamy / Alamy / Profimedia

Globalno zagrevanje je jedna od gorućih tema na svetskom nivou, a opet, nije svima očigledna i toliko jasna pred očima, možda jer nisu najdirektnije pogođeni posledicama. Međutim, ukoliko se nalazite u gradu koji bi mogao da za manje od 10 godina bude pod vodom, sigurno biste dobro razmislili o ovom problemu.

Sajt Climate Central bavi se baš ovakvim temama i pravi mape koje pokazuju koji gradovi bi se mogli naći pod vodom zbog porasta u nivoima mora i okeana. Mape su zasnovane na podacima o zagađenju, porastu temperature i promeni nivoa vodenih površina i predviđaju šta se može desiti ukoliko ne dođe do većih promena. Naravno, u igri je puno varijabli i nadamo se da se to neće zaista desiti, ali ovi gradovi mogli bi da budu u ozbiljnim problemima, pišu na sajtu City Magazine.

Amsterdam

Cela Holandija vrlo je blizu nivou mora, a to najviše važi za Amsterdam, Roterdam i Hag. Poznati su po sistemu kanala, navodnjavanja i odbrana od poplava koji su veoma bitni, a čini se da će tek imati važnu ulogu. Verujemo da Holanđani uveliko rade analizu i poboljšanje svojih sistema i da će se izboriti sa ovim problemom.

Nju Orleans

Uprkos tome što leži na obali zaliva, čini se da mnogo više opasnosti gradu preti od tri okolna jezera. Postoje sistemi odbrane bez kojih bi situacija već bila gora, tako da je očigledno da oni deluju.

Međutim, kao grad koji je već pretrpeo dosta neprilika i prirodnih nepogoda, Nju Orleans mora po svaku cenu da spreči još jednu takvu situaciju.

Kolkata

Indijski grad, koji je do ove godine nosio naziv Kalkuta, i njegovo okruženje vekovima su uživali u plodnom tlu, mogućnostima za pomorsku trgovinu sa ostatkom sveta i izobilju raznih sastojaka.

Pročitajte još:

Međutim, monsuni su veliki problem jer donose puno kiše, a sve je manje zemljišta koje bi moglo da ih upije, tako da će za celu ovu oblast morati da se pronađe neko dugoročno rešenje u borbi protiv poplava.

Venecija

Ne samo da rastu nivoi vode već i sama Venecija tone dva milimetra godišnje. Već se dešavalo da grad ima problema zbog poplava i krenuli su da uvode niz mera kako bi to ublažili, ali klimatske promene im ne pomažu previše.

Borba sa ovim problemom sve je skuplja i teža, zbog čega su mnogi starosedeoci već prodali imovinu i napustili grad.

Bangkok

Prema jednom istraživanju iz prošle godine, tajlandska prestonica mogla bi da bude najpogođenija klimatskim promenama na svetu. Ovaj grad je na samo 1,5 m iznad nivoa mora i takođe tone, ali dva do tri centimetra godišnje. Osim toga, izgrađen je na zemljištu punom gline koje je još osetljivije kada su u pitanju poplave. Predviđa se da bi priobalne oblasti i aerodrom Suvarnabumi mogli da budu potopljeni u narednih nekoliko godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar