Potvrđeno: Na letovanje u Tursku bez PCR testa

Putovanja 10. maj. 202114:12 > 14:17
Podeli:
Turska
Turska; Foto: Robert Chlopas / Alamy / Alamy / Profimedia

Građani Srbije moći će da letuju u Turskoj sa sertifikatom o vakcinaciji, zvanično je najavljeno iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić i ambasador Republike Turske, Hami Aksoj potvrdili su na današnjem sastanku da će doći do razmene diplomatskih nota o međusobnom priznavanju elektronskih validacija potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19.

Ova razmena trebalo bi da se dogodi u narednih nekoliko dana, nakon čega možemo očekivati odluke Vlade Republike Turske i Vlade Republike Srbije kojima će dozvoliti ulazak građanima druge zemlje uz posedovanje digitalnog sertifikata o vakcinaciji.

”Olakšan dolazak turskih turista unaprediće situaciju u sektoru turizma Republike Srbije, a ovo je ujedno dobra vesti i za naše građane kojima će biti omogućeno lakše putovanje u Tursku, imajući u vidu da je Turska jedna od omiljenih destinacija srpskih turista. Na ovaj način, i Srbija i Turska mogu očekivati znatno bolju letnju turističku sezonu od prethodne”, navela je Matić.

Pročitajte još:

Državljani Srbije i sada mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom se ne prihvata umesto negativnog PCR testa, istaknuto je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim putem i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodna je elektronska registracija. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar