Foto: Shutterstock

Termalni izvori su bogatstvo naše zemlje, a idealni su za zimogrožljive.

Iako skoro topliju zimu nismo osetili, meteorolozi su najavili da nas čeka zahlađenje u drugom delu meseca, pa su banje sa termalnom vodom u Srbiji su sve što vam je potreba u hladnim danima.
Da ne biste trošili vreme na daleki put, a svoje kosti ugrejali i uživali u čarima toplote, ove banje su raj za zimogrožljive

Ovo su najpopularnije termalne banje Srbije:

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je jedno od poznatijih vojvođanskih lečilišta i nalazi se na Fruškoj gori, na oko sat vremena vožnje od Beograda i pola sata od Novog Sada.
Posebno je pogodna za one koji leče reumatična oboljenja, ali i za goste koji žele mir i boravak na čistom vazduhu.
Termalne vode u Banji Vrdnik temperature oko 32 stepena.

Vrnjačka Banja

U Vrnjačkoj Banji postoje četiri izvora lekovite vode, koja kao pomoćno sredstvo pomaže u lečenju gastritisa, žučnih kanala, rehabilitaciji nakon hirurških zahvata na želucu itd.
Zavisno od izvora, temperatura vode varira od 14 do 35 stepeni Celzijusa.
Do ove banje lako se dolazi iz svih delova Srbije.

Banja Kanjiža

Izuzetna moć lekovitih voda Banje Kanjiža dokazana je još pre više od jednog veka. Prvi bunari sa vodom lekovitog svojstva izbušeni su još davne 1907. godine, a samo godinu dana kasnije otvorena je prva sezona kupanja kraj ovog bunara. Zanimljivo je da je još tada, u prvoj sezoni, kupanje bilo naplaćivano što još od davnina potvrđuje lekovitost voda banje Kanjiža.
Danas je Banja Kanjiža posebno dobra za one osobe koje boluju od reume, ali i one kod kojih je registrovano oboljenje centralnog ili perifernog nervnog sistema.

Banja se nalazi na samom severu Srbije, blizu Horgoša i Subotice.

Banja Rusanda

Banja Rusanda i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalaze se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta.
Rusanda je posebno zanimljiva gostima za posetu zbog izvanrednog prirodnog okruženja, a osim rehabilitacije i lečenja brojnih oboljenja, u Banju Rusandu građani Srbije ali i regiona dolaze i radi preventive. Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana Banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece, prenosi wellness-spa.rs.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar