Foto: Shutterstock

Ukoliko vam je dosadno u gradu i želite da provedete nezaboravan dan daleko od gradske gužve, imamo jednu super stvar za vas. Na malo više od dva sata vožnje od Beograda čeka vas mala banja smeštena u šumi, bogata termalnim izvorima. A voda je lekovita.

U zimskim danima Ribarska banja je naročito privlačna za posetioce zbog svojih termalnih izvora i otvorenog bazena u kome je temperatura vode 38 stepeni, te je zbog toga mnogi nazivaju „Islandom u Srbiji“, piše City magazin.

Ribarska Banja je blistava dragulj Srbije, koja je bila poznata i u doba Rimljana. Ovo čarobno mesto smešteno je u zagrljaju planine Jastrebac, kod Kruševca.

Neki podaci kažu da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je od svih banja u Srbiji upravo ova banja bila omiljena.

Lekovita svojstva vode iz termalnih izvora potiču još iz vremena Rimljana, što potvrđuju i arheološki ostaci iz okoline banje. Kupatila koja su danas nezaobilazna za sve posetioce, vezuju se za doba carice Milice, koja je navodno ovde redovno dolazila.

Termalni izvori banje smatraju se lekovitim i imaju terapeutska svojstva jer su bogati mineralima poput sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi. Ovi izvori preporučuju se za lečenje stanja kao što su bolesti kostiju i zglobova, reumatski i neurološki problemi, ali i za poboljšanje cirkulacije i opšteg blagostanja.

Foto: Shutterstock

Kao što smo već pomenuli, čari ove banje i njene lekovite izvore su prvi otkrili Rimljani i to sasvim slučajno.
Nekoliko njihovih vojnika je nakon par dana odmaranja na ovom tlu, uz kupanje i korišćenje lekovite vode, shvatilo da se oseća odlično i preporođeno, što ne sumnjamo da ćete se i vi tako osećati ako provedete bar dan u ovoj banji.

BONUS VIDEO: Vodimo vas na još jedno skriveno mesto u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare