Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Prašina iz Sahare dospela je do skijališta u Alpima i obojila sneg u narandžasto. Peščana oluja iz afričke pustinje trenutno se probija kroz kontinent.

Ski staze u selu La Fouli u švajcarskom ski centru Val Feretu osvanule su zasute peskom iz Sahare, koji je nebo obojio u sablasnu nijansu naranžaste boje.

Skijaši su nastavili sa svojim aktivnostima uprkos čudnom vremenu, ne mareći što je povećana koncentracija prašine iz afričke pustinje nastavila da pristiže.

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Slični prizori su zabeležni i u francuskom mestu Šamoni Mon Blan.

Narandžasta nijansa rezultat je jakih vetrova u Africi, koji su pesak odneli u Evropu. Sve je postalo narandžasto: i nebo i sneg, pa Alpi izgledaju kao pejzaž sa Marsa.

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

*

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Iako je ovo česta pojava, meteorolozi kažu da su vetrovi bili jači nego obično – i sa sobom su doneli više čestica prašine.

Pročitajte još:

Studija iz 2011. godine objavljena u časopisu Microbes Environment otkrila je da saharska prašina takođe može transportovati mikroorganizme u Evropu.

Konkretno, ovo istraživanje je otkrilo da su bakterije u alpskom glečeru Monblan verovatno „kontaminirane“ zbog saharske prašine.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)