maje
Foto: mediadrumimages.com/@tom.st.geor / Media Drum World / Profimedia

Čudesno podzemlje.

Manje ili veće, skrivene u džungli ili nadohvat ruke, rupe u zemlji pune vode Majama su predstavljale svete bunare s pitkom vodom. Smatrale su da tu živi bog kiše Caac ili Chaak, kojem su žrtvovale ljude i vredne predmete, zlato i žad…

Cenote Dos pisos, ili u prevodu vrtača „dva sprata“ jedno je od čuda prirode koje možete videti u Meksiku između Meksičkog zaliva i Karipskog mora, preciznije desetak minuta od grada Tuluma, gde se nalazi predivan kraj pod vodom na dva nivoa prepun stalaktita.

Američki ronioci koji su se spustili osam metara ispod površine izronili su s neverovatnim fotografijama. Vrtača Dos pisos smestila se usred džungle, pokraj reke Angelite, koja vijuga podzemljem Jukatana, piše Pun kufer.

To meksičko poluostrvo raj je za ronioce koji uživaju u istraživanju slatkovodnog podzemlja jer čudesa za pamćenje tu ima na hiljade.

Pročitajte još:

*

Inače, priča kaže da je majanski bog kiše bio i te kako značajan jer se smatralo da od njega zavisi rezultat žetve, a drevni narodi smatrali su da su upravo vrtače put u podzemni svet bogova. Poluostrvo Jukatan ima ogromnu mrežu vrtača i podzemnih pećina povezanih podzemnim potocima i rekama.

Kako se pretežito sastoji od krečnjaka, tlo vremenom propada u pećinu ispunjenu vodom, bez koje ne bi bilo ni velike civilizacije Maja.

BONUS VIDEO: Prelepi Bondi bazeni u Tihom okeanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar