Neotkriveni raj u Grčkoj – ostrvo tajni

Putovanja 25. feb. 202121:57
Podeli:
Kitera
Kitera; Foto: PANAGIOTIS KARAPANAGIOTIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Grčka ima više od 3.000 ostrva, tako da je idealna za one koji traže netaknutu prirodu i lepotu koja još nije zatrpana gomilom turista. A za one koji uz to žele i dozu misterije, bajkovitosti, uzbuđenja - Kitera, "ostrvo tajni" i dom boginje ljubavi, verovatno je najbolje mesto na svetu.

Kitera (ili Kitira) pripada grupi Jonskih ostrva, iako je od njih prilično udaljena. Legende kažu da je i sama Afrodita, starogrčka boginja ljubavi, na ovom ostrvu krila svoje tajne ljubavnike, ali turisti ga još nisu otkrili.

Kitera je čuvena po netaknutoj prirodi, a jutarnje kupanje i hladnoj i kristalno čistoj vodi vodopada Fonisa, koji se nalazi u blizini sela Milopotamos, jedinstveno je iskustvo.

Ako volite topliju vodu, tu su fenomenalne plaže koje leče stres.

Napopularnija je Kapsali sa koje se pruža predivan pogled na tvrđavu u Hori. Jedan deo plaže je peščan, drugi šljunkovit, a more je kristalno čisto.

Plaža Halkos u blizini sela Kalamos okružena je velikim liticama, pokrivena belim šljunkom, a voda je izuzetno bistra i plava. Fyri Amos je duga plaža sa peskom i šljunkom crvenkaste boje, svojevremeno nagrađena Zlatnom morskom zvezdom.

Pročitajte još:

Kaladi je prema mišljenju mnogih najlepša plaža na ostrvu Kitira. Šljunkovita je, sa tirkiznim morem, i podeljena je na tri dela, a na samom kraju nalazi se mala pećina. Do plaže vodi zemljani put, a zatim sledi spust niz 120 kamenih stepenica.

Inače, Kitera je postala prvo grčko ostrvo koje je razvilo “via ferrata”, posebnu mrežu staza koja kombinuje planinarenje, kanjoning i penjanje, što je čini dodatno atraktivnom za avanturiste.

Posebna priča je najznačajnije arheološko nalazište na ostrvu, tvrđava Paleohora, vizantijska prestonica Kitere. Izgrađena je u 12. veku u dubokom divljem kanjonu prekrivenom ogromnim stenama koji izbija na plažu Kakia Langada. Grad je uništen 1537. godine od strane admirala turske flote Hajredina Barbarose, a navodno se noću još čuju glasovi i vrištanje kao u vreme tog velikog masakra.

Kitera je puna legendi, a i njeno ime potiče od reči „keftho“, što znači kriti nešto. Osim toga, o ovom ostrvu govori i navika njegovih stanovnika da u sve dodaju med sa susamom.

Pa, možda nam taj neotkriveni raj nije toliko dalek. Grčka ovih dana pokušava da ubrza odluku o kovid pasošima, a već se sprema za sezonu jer razmatra da u maju otvori granice britanskim turistima koji su primili vakcinu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar