Foto: D. Jovanović

Cena dnevnog ski pasa iznosi 800 dinara za odrasle i 700 dinara za decu. Noćna vožnja košta 1.000 dinara.

Posle mnogo godina pauze, jer nije uslova da se na Goču skija, lokalna samouprava je nekako uspela da Goču povrati ime koje su nekada imali, a to je skijanje za početnike. Montiran je novi ski-lift, kompletna rekonstrukcija puta od Kraljeva biće nastavljena i ove godine, a u planu je i postavljanje dvosed žičare.

Pročitajte još:

Na Goču nema uobičajenih gužvi, pa zato ovu planinu zovu dečjim carstvom u kome mališani mogu bezbedno uživati u sankanju, skijanju, kliskanju, grudvanju i ostalim zimskim čarolijama.

Planina Goč spada u niže planine, ali to ne znači da nema staze za skijanje. Ima ih i na strani Kraljeva i na strani Vrnjačke Banje.

Foto: D. Jovanović

Na kraljevačkoj strani Goča u naselju Dobre Vode pored hotela i smučarskog doma nalaze se dve ski staze. Prva je dužine 300 metara i namenjena je skijašima početnicima i deci. Druga je dužine 1.400 metara i ima žičaru dužine 1.150 m. Gornji deo staze je blagog nagiba i pogodan za početnike, dok je donji deo poprilično strm i preporučuje se skijašima rekreativcima.

Na nadmorsku visinu od 900 metara, ne dolaze samo gosti iz Kraljeva i okoline, već i iz susednih gradova i opština. Prednjače porodice sa decom, uz solidan broj iskusnih skijaša, ali i onih koji na smučkama prave svoje prve korake.

Foto: D. Jovanović

A sneg se ove godine ipak duže čekao.

“Prošao nam je raspust. Očekivali smo da sa decom budemo na skijanju, jer su još mali, a na ovoj stazi su mnogi od nas iz Kraljeva naučili da skijaju. Nekada je to bila obavezno u školskom program. Osnovci iz Kraljeva su tako naučili da skijaju. Ali, pao je konačno sneg. I ne propuštamo ni trenutak dok se ne otopi”, kaže Mirjana Jovanović, majka dve ćerke.

Foto: D. Jovanović

Cena dnevnog ski pasa iznosi 800 dinara za odrasle i 700 dinara za decu. Noćna vožnja košta 1.000 dinara.

U skladu sa mogućnostima i vremenskim prilikama, mala skijkaška i staza za sankanje, sasvim su solidno pripremaljene.

***

BONUS VIDEO: Ris Rista vraćen u Nacionalni park Đerdap

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare