Ulični svirači u Oslu
Ulični svirači u Oslu; Foto: Ole Mathisen / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada biste mogli da živite u bilo kojem gradu na svetu, koji biste izabrali? Stručnjaci su ukrstili različite parametre i došli do toga da je trenutno najbolji grad za život - Oslo u Norveškoj.

Indeks kvalitetnog života u nekom gradu obuhvata mnogo više od sreće i zdravlja njegovih stanovnika. U ovom slučaju, uračunati faktori su zeleni prostor, ukupni godišnji sunčani sati, sreća, stopa kriminala, ravnoteža poslovnog i privatnog života, kvalitet zdravstvenih usluga, gužve u saobraćaju i upravljanje. Manje-više je bilo očekivano da će se na vrhu ponovo naći grad neke skandinavske zemlje, a ovog puta je to prestonica Norveške.

Titulu najboljeg grada za život Oslo je dobio najviše zahvaljujući činjenici da 68 odsto javnog prostora u tom gradu čine parkovi i vrtovi i da je jedan od najmanje zagađenih gradova na svetu. Prvi iza njega je Singapur, sa 47 odsto zelenih površina.

Najviše sunčanih sati godišnje ima Dubai, u proseku 3.509. Takođe, u Dubaiju je i najniža stopa kriminala. Helsinki je najmanje zagađen i i ima najsrećnije građane, a u Singapuru je najbolji zdravstveni sistem. Zanimljivo je da je Beč, poznat kao jedna od omiljenih destinacija iseljenika iz Srbije, na četvrtom mestu ove liste.

No, ukrštanjem svih faktora, došlo se do liste koja izgleda ovako:

1. Oslo
2. Cirih
3. Helsinki
4. Beč
5. Madrid
6. Stokholm
7. Sidnej
8. Amsterdam
9. Montreal
10. Singapur
11. Melburn
12. Berlin
13. Toronto
14. Seul
15. Dubai
16. Lisabon
17. Hong Kong
18. Rim
19. Edinburg
20. Milano