Kako izbeći neprijatnost?

U ove dane letnjih odmora često se pominju i one nenadane neprijatne situacije koje mogu da se dese na putu ka moru. Među njima je i scena da vam na granici ne dozvole prolaz – zbog neplaćene prekršajne kazne. Koliko je to verovatno da se desi?

O tome je za Nova.rs govorio advokat Emin Dešević. On ističe da takav problem može da snađe vlasnika automobila, ali najčešće tek nakon šest meseci do godinu dana od prekršaja.

„Ako su u pitanju neke skorije kazne, konkretno kazne od „Oka sokolovog“ ako je imate, ne mogu vas vratiti sa graničnog prelaza odmah po uručenju iste zbog obaveznog poštovanja pretpostavke nevinosti i obaveze da vam se omogući upotreba svih pravnih sredstava koje sistem obezbeđuje“, priča Dešević.

On objašnjava da najveći problem može da predstavlja neprihvatanje pošte koja se uručuje osobi koja je napravila prekšaj jer se tada, posredno, odričete svih zakonsih pravnih sredstava na koja biste inače imali pravo.

„Prvo dolazi obaveštenje od komunalne milicije, kojim vas ovaj organ obaveštava o eventualnom učinjenom prekršaju i kojim zahteva pružanje informacija o identitetu lica koje je potencijalni prekršaj učinilo. Kada obaveštenje stigne, ako prvi put niste u mogućnosti da primite pismeno, dostavljač će pokušati da vam ga uruči još jednom, u roku od 24 sata. Nakon toga, ukoliko niste primili obaveštenje, ono se vraća komunalnoj miliciji koja smatra da ste uredno obavešteni, pa ste samim tim propustili rok da se izjasnite o identitetu lica i izdaje vam prekršajni nalog za ‘ozbiljniji‘ prekršaj u fiksnom iznosu od 25.000 hiljada dinara”, objašnjava advokat.

Dešević navodi da nadležni organ takođe dva puta pokušava da uruči prekršajni nalog kojim je već izrečena kazna od 25.000 dinara.

„Ukoliko ga niste primili ni posle ta dva puta, on postaje izvršan. Izvršni postupak sprovodi Prekršajni sud, te ako stranka kaznu ne plati u ovom postupku, vlasniku vozila novčana kazna može da se zameni kaznom zatvora, što može napraviti problem na graničnom prelazu”, kaže advokat.

Dešević ističe i da neprimanje pošte olako može da dovede do toga da građanima bagatelno nepropisno parkiranje, u nekoliko koraka, napravi problem na granici, kao i da kazna od nekoliko hiljada dinara u izvršnom postupku preraste u 25.000.

Pročitajte još:

Saobraćajna policija i „Parking servis“, ukoliko počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila. Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana, a nakon što stupi na snagu, u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu.

S druge strtane, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović istakla je da problem na granici neće imati svi koji su učinili neki prekršaj, već samo građani za kojima je raspisana poternica. Poternica se, ističe, može raspisati i za dug od 2.500 dinara.

Naime, ukoliko ne izmirite kaznu u dostavljenom roku, izdaje se naredba da ne možete da izađete iz zemlje ili da u nju uđete.

„Ako imate neplaćenu novčanu kaznu, to ne znači da će vam biti onemogućeno da napustite Republiku Srbiju. Republiku Srbiju ne možete napustiti samo ako vam je po toj kazni izdata opšta naredba koju će sprovesti stanica policije na čijoj teritoriji imate prebivalište. To znači da je za vama raspisana poternica“, objašnjava sudija Ristanović.

Ona ističe da visina iznosa novčane kazne ne utiče na to da li će poternica biti raspisana ili ne.

„To može biti novčana kazna i od 2.500, može od 100.000 dinara“, kazala je Ristanović za RTS.

Navela je da se to odnosi i na kazne za parking, saobraćajne kazne, kazne za neplaćeni porez, ali i na kazne iz krivičnih postupaka.

„Apsolutno je nebitno koji dug imate prema nekom sudu ukoliko taj dug niste platili u roku koji je ostavljen, ukoliko prekršajni nalog niste platili u roku od osam dana od dana kada vam je izdat, u polovini iznosa, vama će od suda ta kazna koja je preostala biti zamenjena u kaznu zatvora, ili u rad u javnom interesu, ili će biti prinudno naplaćena, a ako sud nikako ne može da dođe po vas, onda će biti izdata opšta naredba za raspisivanje poternice“, kaže.

Zato je dobro znati da postoji Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih neplaćenih iznosa. To je javno dostupna i jednostavna alatka uz pomoć koje možete da lako proverite da li u sistemu na vaše ime postoji neplaćena kazna.

Foto: Sud.rs Screenshot

Dovoljno je unesete svoje lične podatke – ime, prezime, i matični broj (JMBG) i videćete da li možete mirne glave na more.

BONUS VIDEO: