Vodenica Save Savanovića Foto: Shutterstock

U svetu je popularan „mračni turizam” na koji se odlučuju samo izuzetno hrabri i znatiželjni. Naime, radi se o obilascima ukletih, zaposednutih i napuštenih mesta i objekata za koje se vezuju tragedije, smrti i legende o natprirodnim bićima. U skoro svakom mestu ima priča koja se među meštanima prenosi sa kolena na koleno, a mi smo odabrali nekoliko najpoznatijih "ukletih" mesta u Srbiji. Imate li hrabrosti obići ih?

Osim planina, odmarališta, jezera, dvoraca i mnogih drugih zanimljivih destinacija u Srbiji, za mnoge avanturiste i obožavatelje adrenalina to ipak nije dovoljno. Naša zemlja obiluje legendama o bićima koja uteruju strah u kosti, kućama koje svi zaobilaze u širokom luku i mostovima preko kojih se prelazi samo u nužnim slučajevima. Ipak, ima i nekolicina hrabrih kojima će ova lista mnogo značiti.

Vodenica srpskog vampira

Selo Zarožje je poznato po tome što je dom Save Savanovića, prvog vampira. Danas je privlačna destinacija za turiste koje privlači legenda o najpoznatijem srpskom vampiru.

Prema predanju, Sava tokom 1700-ih godina je živeo u staroj vodenici, ispod izvora reke Rogačice. Meštani su ga retko viđali tokom dana i posećivali ga samo oni koji su hteli da kupe brašno. Kako legenda kaže, nikada se nisu vratili iz mlina. Jednog dana, kupac koji je otišao da kupi brašno u Savinom mlinu, našao ga je mrtvog. Na vratu je imao dve krvave mrlje, a iz usta mu je izašao žuti leptir.

Mlin je od tada napušten i proširila se glasina da je uklet.

Vodenica Save Savanovića
Vodenica Save Savanovića Foto: Shutterstock

Đavolja varoš

Za Đavolju varoš kažu „tamo gde Bog i đavo žive na jednom mestu” i postoji više legendi vezanih za ovo mesto. Po jednoj su đavolu smetali ljudi privrženi veri i Bogu, te im je dao „đavolju vodu“ kako bi zaboravili na rodbinske odnose.  Meštani su nakon pijenja vode, želeli da venčaju brata i sestru. Vila je želela da spreči venčanje pomoliviši se Bogu. Bog usliši njenu molbu, i dunu jak, hladan vetar koji je okamenio sve svatove sa mladencima.

Druga priča tvrdi da su u pitanju zapravo đavoli koje su nadmudrili đaci, pa su se tako okamenili, a treća govori o dve kolone svatova koje su pošle po istu devojku.

Đavolja varoš Foto: Shutterstock

Mrtva nevesta u selu Koprivica

U selu kod Zaječara retko ko sme da se šeta po mraku, zbog legende koja kruži među meštanima. Priča se da ovim mestom noću šeta devojka u venčanici i tako plaši narod.

Ipak, stanovnici ovog sela se nisu skroz usaglasili i postoje dve verzije ove legende. Jedna kaže da je to duh mlade koja je putujući na medeni mesec poginula u saobraćajnoj nesreći. Dok druga verzija tvrdi da je to duh devojke koju je pred samo venčanje verenik ostavio, te se ona obesila.

Iako deluje suludo, meštani i te kako veruju u ove priče, te neki tvrde i da su je videli kako šeta. Oni koji veruju trče kućama kada se ulične svetiljke upale, a oni koji ne veruju – nemaju baš hrabrosti da provere sami.

Crna ćuprija

Negde na sredini planine Jastrebac, postoji jedan most koji je tamošnje stanovništvo prozvalo „Crna ćuprija”. Ovo ozloglašeno mesto nalazi se na putu koji spaja Ribarsku Banju i Prokuplje, a prema verovanju predstavlja sam centar zlih sila. Most uliva strah u kosti i priča se da se automobili gase iz neobjašnjivog razloga kada ste na njemu, te je jedini način da pređete ukoliko iz auta izađete i pregurate ga. Nakon prelaska preko mosta automobili se pale bez problema.

Ukoliko se na ovom mestu nađete u toku noći, mnogi tvrde da ćete čuti plač. Ali nije dečiji, to su glasovi vila koje žive ispod mosta.

Trojanov grad na planini Cer

Trojanov grad je tvrđava na planini Cer kod Šapca, koja se pripisuje mitskom biću caru Trojanu, inspirisanom legendama o rimskom caru Trajanu.

Za ovo mesto vezuju se dve legende. Jedna priča kako se car Trojan svake noći izlazio iz svoje tvrđave i prelazio reku Savu kako bi u Sremu otimao devojke. Šapčani tvrde da mu je omiljeno svratište bilo seoce kod bare Zasavice.  Uvek se kretao noću jer su jedino čega se plašio bili sunčevi zraci, zato se i smatra da se ovuda žene ne bi smele kretati noću.

U drugoj verziji legende tvrdi se da je car Trojan imao i dobre i loše osobine. Bio je sposoban za ljubav i da voli, ali se potpuno pogrešno trudio da pridobije nečiju ljubav.

Navodno se car zaljubio u moćnu cersku vilu. Ipak, vila je imala slabost – sva moć koju je posedovala bila je u kosi i u plaštu. A, pošto nije bila zainteresovana za cara, on joj je na prevaru uzeo plašt i tako je primorao da ostane sa njim. Vila mu je rodila pet ćerki: Soku, Kosanu, Vidu, Koviljku, ali se zbog ukradenog plašta ipak osvetila. Tako da je car bio proklet i nikada nije mogao da nađe petu ćerku, niti da joj sazna ime.

Trojanov grad Foto: Wikipedia/Chelik

Mrtvački most na Staroj planini

Mrtvački most se nalazi ispod sastava Toplodolske reke i Visočice između sela Temska i Topli Do, a ispod njega teče reka Temštica. Danas se pored njega nalazi i novi most, kao i spomen obeležje na mestu odigravanja bitke u Drugom svetskom ratu.

Među lokalnim stanovništvom da se na ovom mestu odigrala bitka hajduka i Turaka, a u tom boju je navodno učestvovao hajduk Stojan Stefanović Dubanća iz sela Oreovica.

PROČITAJTE JOŠ:

Imamo dve verzije priče o tome kako je ovaj most dobio ime. Jedna priča je da je hajduk Stojan Stefanović zvani Dubanća je na ovom mostu sačekao spahiju Huseina koji je nosio harač od 20.000 groša. Turci su se odmarali u neposrednoj blizini mosta, a hajduci su ih napali. U tom sukobu je poginuo spahija Husein. Od tada se ovaj most naziva Mrtvački most. U drugoj verziji priče, u ovom sukobu sa Turcima poznati hajduk Stanko gine.

Najjeziviji deo legende kaže da se noću na tom mostu čuju krici turskih nasilnika koji su na tom mestu klali i obljubljivali Srpkinje. Kako danas tvrde meštani, odatle se čuje i kako kukaju i vrište duše nesrećnih žena.

Šuma mrtvih ratnika

Priča se da se u šumi kod Čukojevca obesilo preko 90 vojnika u Drugom svetskom ratu. Tvrdi se da ovo mesto čuvaju stražari koji ne dozvoljavaju posete, te nije preporučljivo ni pokušavati. Zbog strogo zabranjenog prilaza, nema ni slika ovog mesta, a adresa nije poznata.

Borsko čudovište

Legenda o srpskom Loh Nesu, tj. čudovištu iz Borskog jezera decenijama ne napušta stanovnike ovog kraja. Ovo biće navodno živi u vodi i zastrašuje ljude, a očevici ga opisuju kao bezobličnu senku sa konjskom glavom i krilima.

Za njega se prvi put čulo još osamdesetih godina, a priče i dan danas bujajnu. To mistično biće navodno plaši i obližnje seljake koji vode stoku na ispašu. Pričaju da se dešavalo da životinje prosto ispare zbog te aveti, skoro kao na jezeru Loh Nes.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

***

Bonus video: Skriveni biser prirode u srcu Srbije – vodopad Veliki Buk

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram