Pelud u moru na Kvarneru Foto: Dnevnik.hr

Osim mora, žuti se i plaža.

Neprijatni prizori u moru u zalivu Kvarner, u Hrvatskoj, već danima privlače pažnju građana. Već danima more na Kvarneru žute je boje. Osim mora, žuti se i plaža. Ipak, kupačima u prvim letnjim radostima to ne smeta.

“Juče je bilo grozno, ali to je sve priroda i cvetanje mora. Toplije je nego inače, tako da nije ništa strašno”, rekao je za Dnevnik Nove TV Vedran iz Rijeke.

Pelud u moru na Kvarneru Foto: Dnevnik.hr

“Nije me ovo oteralo s plaže. Zašto bi me oteralo? Mislim, ne moramo da idemo u vodu baš kad naiđe pa se makne sve, to je normalno”, istakla je Mira iz Rijeke.

Međutim, neke je građane pojava zabrinula. Dojave su stigle i do Lučke uprave. Oni su kazali da se spojilo cvetanje mora s visokom koncentracijom polena što je stvorilo žutu boju.

Pelud u moru na Kvarneru Foto: Dnevnik.hr

“Usled cvetanja zimzelene vegetacije i hrasta, polen se skuplja na mnogim pozicijama u Riječkom bazenu. (…) Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzava masa se uglavnom nalazi na površini”, saopštili su iz Lučke uprave Rijeka.

Pročitajte još:

Cvetanje mora prirodna je pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalskim vodama.

“Usled povoljnih atmosferskih prilika kao što je nagli porast temperature, čemu svi svedočimo, uz hranjive supstance koje se nalaze u moru, da je došlo do pojačanog razmnožavanja rasta fitoplanktonskih algi. Uglavnom se radi o dijatomejama, ali trebalo bi to izanalizirati. Ali, uglavnom je o njima reč”, rekla je za Dnevnik Nove TV inženjerka biologije Milvana Arko Pijevac.

A da li je dobro u takvom moru potražiti spas od gotovo letnjih vrućina ili bolje preskočiti kupanje?

Pelud u moru na Kvarneru Foto: Dnevnik.hr

“Naše autohtone vrste fitoplanktona koji nabuja u ovakvim okolnostima nisu štetne za zdravlje ljudi. Međutim, ipak bi ljudima preporučili da izbegavaju kupanje u blizini ovakvih žutih, pa moguće i sluzavih nakupina i da svakako se detaljno istuširaju i isperu kožu nakon izlaska iz mora”, rekla je Darija Vukić Lušić, koordinatorka aktivnosti mikrobiologije voda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Do kada će ova pojava trajati, kažu stručnjaci, teško je reći. Sve zavisi od mešanja mora, struja, temperature, vetra i padavina.

***

Bonus video: Jadransko more

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram