Ministar CG: Kakvu će Adu Bojanu turisti zateći ove godine

Putovanja 11. maj. 202119:48
Podeli:
Ada Bojana
Foto: Beliphotos / Shutterstock.com

Proteklih meseci ljudi su delili fotografije na kojima more "guta" Adu Bojanu i pitali se: Nestaje li jedno od omiljenih crnogorskih letovališta? Odgovor smo dobili od Jakova Milatovića, ministra ekonomskog razvoja Crne Gore.

„Uprkos svemu što se Adi desilo proteklih meseci, biće spremna za dolazak turista do leta, dobio sam takva uverenja od menadžmenta Ulcinjske rivijere, tako da mislim da će turisti iz Srbije naći Adu Bojanu onakvu kakva je bila“, kaže Milatović za Nova.rs i bliže nas upoznaje sa situacijom.

„Ono što se desilo s Adom Bojanom je da je došlo do erozije tla koja je rezultirala, između ostalog, time da je more stiglo do malih bungalova u vlasništvu Ulcinjske rivijere. Mali broj njih na samom rubu je devastirano, silina morskih talasa ih je dodatno unazadila, tako da se određeni objekti moraju sanirati, neki će se morati i srušiti. Mi trenutno radimo na nalaženju sredstava za to, a u međuvremenu je došlo do hitne reakcije kako bi se sprečila dalja erozija tla i dalje prodiranje mora. Naravno, to je prelazno rešenje, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma trenutno traži neka održivija rešenja kako bismo sačuvali biser koji imamo“, ističe Milatović.

Ada Bojana
Foto: Shutterstock.com

Kako nam je objasnio, erozija je u vezi s problemom koji je ovaj kraj imao pre nekoliko godina. Tačnije, načinom na koji je taj problem regulisan.

Pročitajte još:

„Bojana, koja se uliva u Jadransko more tik uz Adu Bojanu, u jednom periodu pre nekoliko godina postala je neprotočna i tada određeno tehničko rešenje rezultiralo je dodatnim iskopavanjem i produbljivanjem korita Bojane, što je najverovatnije dovelo do erozije tla na samom ostrvu. Tako da je rešenje jednog problema uzrokovalo nastanak drugog, zato će se morati naći neko duigoročno smislenije rešenje da se takve stvari, erozije tla, više ne dešavaju na Adi Bojani. Sasvim sigurno, Ada je nedovoljno iskorišćena i postoji potencijal da se dodatno unapredi, da se njena ponuda poboljša“, najavljuje Milatović.

I mi smo se zapitali da li to znači da će ovaj mali raj na Zemlji zaista biti pretvoren u turističku atrakciju, načičkanu hotelima, kafićima, klubovima…

„Kao resorni ministar turizma mogu da kažem da treba pronaći neki način da se unapredi ponuda, a da se Ada sačuva u njenoj punoći, potpuno drugačijoj od svega što postoji na crnogorskoj obali. Sigurno da će i Vlada razmišljati na koji način to može da se uradi, a da se zadrži sve što Ada ima. Mislim da nema razloga za bilo kakvu brigu, bar kad je u pitanju aktuelna Vlada u Crnoj Gori“, podvlači ministar.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar