Speces
Speces; Foto: Sergey Borisov / Panthermedia / Profimedia

„Grčki Monako“.

Spetses (Speces) je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru i pripada okrugu Atika. Najbliže kopno je Peloponez koji je od Spetsesa udaljen oko 5 km. Više od jednog veka, ovo malo ostrvo, prekriveno borovima, privlači bogate kada im je potrebno da se opuste i odmore.

„Potomci brodovlasnika, uticajni grčki pisci i umetnici ćaskaju uz piće sa arhitektima, istaknutim meštanima i urbanim mladim preduzetnicima. To je prikladan mikrokosmos ostrva koje je zaslužilo mnoge nadimke – „Grčki Monako“, „Igralište tajkuna“ i slične“, piše Escape.

Speces je omiljeno letovalište i grčke kraljevske porodice. Iako država nije monarhija još od 1973, a njeni pripadnici (u čijim venama realno grčke krvi gotovo da i nema) uglavnom žive u inostranstvu, na Speces ne propuštaju da dođu. Toliko im je prirastao srcu da je i Nikolaos, mlađi brat prestolonaslednika Pavlosa, kada se 2010. ženio svojom izabranicom Tatijanom Blatnik, upravo ovde priredio romantično venčanje, navodi RTS.

Ostrvo važi za omiljeni izbor za odmor bogatijih Grka, ali dosta je drugačiji od destinacija popularnih među našim turistima.

Turizam na ostrvu je počeo da se razvija još početkom 20. veka, kada je Sotiros Anargiros izgradio hotel “Posejdon”. On je kao mladić emigrirao u SAD, a vratio se krajem 19. veka kao uspešan biznismen, sa namerom da transformiše ostrvo na kom je proveo detinjstvo. “Posejdon” je ubrzo postao omiljeno mesto za odmor bogatih Atinjana, piše Grčka info.

Grad Spetses je jedino veliko naselje i u njemu živi gotovo svih 4.000 stanovnika koliko ih ima na celom ostrvu. Kada stignete na ostrvo prvo što primetite je da nema automobila – u centru su dozvoljena samo taksi vozila i vozila za dostavu, lokalni autobusi idu samo do plaža izvan grada, a osim toga ljudi šetaju, voze bicikle i skutere, ali se i voze u kočijama koje su jedan od zaštitnih znakova ostrva.

Pročitajte još:

U samom srcu grada se nalazi nova luka Dapia i u njenoj blizini se nalaze sve znamenitosti. Glavni trg je Rologiou s prepoznatljivim tornjem sa satom. Muzej Bouboulina je smešten u kući ove junakinje sa Spetsesa koja je imala veliku ulogu u ratu za nezavisnost 1821. godine i smatra se jednom od najsnažnijih žena u grčkoj istoriji. U blizini je i vila Hatzigiannisa Mexisa, takođe istaknutog građanina ostrva, čija su moć i bogatstvo imali važnu ulogu u revoluciji.

Katedrala Agios Nikolaos je od velikog istorijskog značaja, jer je ovde bila podignuta zastava nezavisnosti ostrva 3. aprila 1821. Nalazi se na par minuta hoda od luke i prepoznaljiva je po visokom zvoniku od mermera.

Ostrvo Spetses je takođe poznato i po zanimljivim manifestacijama. U aprilu se održava “Spetsathlon” – najveći triatlon u Grčkoj, u junu je vikend jedriličarskih trka, a u oktobru “Mini Maraton” od 26 km, glavni događaj na ostrvu. Takođe, uvek se drugog vikenda septembra održava “Armata” – obeležavanje pomorske bitke između Grčke i Turske koja se odigrala 8. septembra 1822. godine. Događaj kulminira simulacijom ponovnog izvođenja bitke, a sve to prati muzika i vatromet.

Plaže na ostrvu Spetses

Gradska plaža se nalazi na sredini samog grada Spetsesa, desno od luke Dapia. Pošto je smeštena u neposrednoj blizini crkve Agios Mamas, poznata je i pod tim imenom. Plaža je šljunkovita, ulaz u vodu postepen, a tu se nalaze i brojni beach barovi. Agia Marina je na 2 km udaljenosti od grada, peščano-šljunkovita je, uređena i nudi brojne sadržaje, a odmah iznad nje je i mala kapela okružena borovima i čempresima. Do ostalih plaža možete doći lokalnih autobusom ili taksi-brodićem.

Pročitajte još:

Plaža Kaiki je takođe poznata kao College plaža zbog blizine Anargirios škole. Na ovoj peščanoj plaži postoje ležaljke i suncobrani u okviru plažnog bara koji nudi i široki izbor vodenih sportova. Agia Anargiri, na 12 km od glavnog grada, je jedna od najvećih plaža ostrva Spetses. Nalazi se u uvali, peščano-šljunkovita je i nudi mogućnosti za sportove na vodi. Ovde se nalazi i jedna od najlepših prirodnih atrakcija na ostrvu – pećina Bekiris.

Vrelos, lepa peščana plaža, poznata još i kao “Paradise”, se nalazi na zapadnoj strani ostrva, oko 6 km od glavnog grada. Predstavlja dobru polaznu tačku za šetnju do najviše tačke na ostrvu – Profitis Elias (248 m). Plaža Zogeria se nalazi u uvali prekrivenoj gustom borovom šumom koja se spušta gotovo skroz do bistre plave vode. Pošto je put prilično strm, do nje je najbolje doći brodićem. Na uzvišenju se nalazi mala kapela i jedna taverna. Ova plaža je omiljena kod meštana koji je, pre svega zbog izuzetnog prirodnog okruženja, smatraju najlepšom na ostrvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar