Foto: Dmitry Rukhlenko / Panthermedia / Profimedia; Pawel Kazmierczak / Alamy / Alamy / Profimedia; Joana Kruse / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostrva u Grčkoj koja Srbi tradicionalno obilaze leti su Tasos, Skijatos, Krf, Krit, Kefalonija, a mnogi maštaju i o Santoriniju i Mikonosu. Paros je za naše ljude još neistražen, a izgleda kao raj na zemlji i ima toliko plaža da ne možete da ih obiđete za vreme jednog prosečnog letovanja.

Paros se nalazi na pola puta između Atine (200 km) i Bodruma u Turskoj, u neposrednoj blizini Naksosa od kog ga odvaja kanal širok 8 km.

Prednost ovog mesta je to što je idealno i za mlade ljude i za porodice sa decom i za zaljubljene. Svako će pronaći nešto za sebe.

Foto: Remy Musser / Alamy / Alamy / Profimedia

Paros ima nestvaran pejzaž sa planinama, dolinama i valovitim brdima. Parikija i Nausa (Nausa) su glavna sela na Parosu i najnaseljenija su. Oba se sastoje od starih delova, uskih ulica sa malim buticima, belih kuća sa živim cvećem, a povremeno ćete uočiti klasični plavi krov i crkvu.

Na ostrvu definitivno ima puno barova i lounge mesta, tako da noćni život ne treba propustiti. Noću su glavna sela Parikija i Nausa preplavljena ljudima svih uzrasta koji uživaju u restoranima i barovima na ostrvu.

Foto: Dermot Conlan / Tetra Images / Profimedia

Ostrvo je malo sa dobro asfaltiranim putevima i nekoliko sela do kojih je mnogo lakše doći automobilom umesto da se oslanjate na javni prevoz i plaćate veoma skupe vožnje taksijem.

Pročitajte više:

Paros je poznat po zadivljujućim plažama. Plaža Kolimbithres, jedna od najlepših, nalazi se u zalivu Nausa. Sastavljena je od sitnih peščanih uvala, a u blizini ima dosta parking mesta. Ako krenete rano ujutru, imaćete svoju privatnu uvalu na plaži. Tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, kao i lokalna taverna preko puta jednog od parkinga.

Još jedna poznata plaža je Santa Maria sa dugom obalom prekrivenom zlatnim peskom i kristalnom vodom – a na njoj je dozvoljeno kampovanje. Zlatna plaža (Golden Beach) je još jedan raj na Parosu. Proteže se na 700 metara i prekrivena je zlatnim peskom odatle i ime. Za slobodne duše plaža Marčelo je najbolja jer je pogodna za nudizam. Ako tražite mirniju plažu, možete se opustiti na plaži Faragas. Mala je i mirna, tako da se možete opustiti i uživati u tom mediteranskom životu. Tu su ležaljke i bar na plaži koji služi pice i koktele za ručak.

Franački zamak je čuvena atrakcija Parosa. Naučnici veruju da je izgrađen od ostataka različitih drevnih svetilišta raštrkanih po Parosu. Obavezna je i poseta manastiru Panagija Ekatonpilijani – u prevodu crkva sa sto vrata. Po tradiciji crkva ima 99 vrata, a tajna vrata će se otvoriti kada Aja Sofija u Istanbulu ponovo bude pravoslavna.

Ostrvo Antiparos je izlet na koji morate otići, a nalazi se jugozapadno od Parosa. Trajekti iz luke Pounda kreću svakodnevno po satnom rasporedu. Cena karte je 1,20 evra, a deca ne plaćaju.

Foto: Pawel Kazmierczak / Alamy / Alamy / Profimedia

Problem je što su retke naše agencije koje imaju Paros u ponudi, a i u tim slučajevima moguće je samo rezervisati hotelski smeštaj, a ne kompletan aranžman koji bi uključio i prevoz.

Kako stići na Paros

Avion od Atine ide najmanje jednom dnevno, karta je oko 70 €, a let traje 1 sat.

Gliser od Pireja ide jednom do dvaput dnevno, karta je oko 50 €, a vožnja traje 3 i po do 4 sata. Gliseri od Parosa voze i do Mikonosa (90 min), Iosa (50 min), Santorinija (90 min), i do Irakliona na Kritu (80 min).

Feribot je najjeftiniji prevoz do Parosa. Od Pireja feribot ide 5 do 6 puta dnevno, karta košta oko 35 €, a vožnja traje 4 i po sata. Feribotom se može stići do maltene svakog većeg ostrva u okruženju – Naksosa, Iosa, Santorinija, Mikonosa, Tinosa, Sirosa, Krita.

***

Bonus video: Šta jesti tokom vrelih letnjih dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare