najbolji gradić na svetu
Foto: - / Huber images / Profimedia

Lepotan na obali Ženevskog jezera.

Sa svojim alpskim krajolicima, zabavama pored vode i mogućnostima za ispijanje kafe na obalama jezera švajcarski grad Lozana, kako piše britanski portal Gardijan, idealan je za kraći odmor. Svojevremeno ga je turistički magazin Monocle proglasio i najboljim malim gradom za život na svetu.

Hrana

Zadnjih godina restoranska scena u Lozani promenila se nabolje i možete naći priličan broj raznih kuhinja. Ipak, Café de l’Eveché u blizini katedrale i dalje je favorit za klasična švajcarska jela, uključujući fondu, rosti i filets de perche (riba).

Preporučiti treba i Le Barbare, mali kafić na vrhu stepenica stare pijace, otvoren davne 1952. godine. Nakon zatvaranja pre nekoliko godina, nedavno je renoviran i ponovno otvoren, a njegova mala terasa popularna kao i uvek. Jelovnik nije velik i daje fokus na sezonske namirnice, lokalna piva i vrhunsku vruću čokoladu Marta nazvanu po ženi koja je godinama vodila mesto.

Pročitajte još:

Za brzi ručak posetite Place de la Riponne, gde kamioni s hranom poslužuju jela iz celog sveta svaki dan (osim srede i subote, kada je tu pijaca).

Šta videti

Kao sedište Međunarodnog olimpijskog odbora, Lozana je poznata kao sportski grad i domaćin je mnogih događaja za amatere i profesionalce. Ovog leta na njenim ulicama vozila se najprestižnija biciklistička trka na svetu – Tour de France.

Blještavi Olimpijski muzej u jezerskoj četvrti Ouchy zabavno je, interaktivno iskustvo – kako za ljubitelje sporta, tako i za one koji nisu veliki sportski fanovi, piše Pun kufer.

Ženevsko jezero leti postaje ogromno otvoreno igralište za plivanje, jedrenje i veslanje. Od Ouchyja možete šetati (ili trčati) uz jezero u oba smera – prema Pullyju, gde se nalazi kompleks otvorenih bazena na samoj obali jezera, ili prema Vidyju zbog njegovih peščanih plaža, koje vrve od ljudi tokom vrućih dana.

Zelene površine

Kupite sladoled u Loom Gelateria i idite u šetnju po Parc de Milanu, ispod železničke stanice. Njegovi botanički vrtovi su mirni, a s vrha brda pruža se prekrasan pogled na planine. Nekadašnji javni toalet pretvoren je u kafić Le Montriond, koji poslužuje koktele i lokalna vina u okruženju parka, savršenom za uživanje.

Noćni život

Prilično zbrkan raspored grada stvara mnoge neobične lokacije za barove na otvorenom. Les Jardins du Vieux Lausanne, vrtni bar skriven ispod katedrale, i La Terrasse des Grandes Roches, ušuškan ispod lukova mosta Bessières, mesta su koja vredi obići. Tu je i La Jetée de la Compagnie, deo obale jezera u Vidyju gde se poslužuju pića iz starog brodskog kontejnera. Počeo je kao pop-up bar pre nekoliko godina, ali sada je stalni deo leta u Lozani, s terasom za sunčanje, pristupom jezeru i jutarnjim satovima joge, a radi od 10 ujutro do ponoći.

Smeštaj

U samom središtu grada, Hotel des Voyageurs pristupačna je opcija u gradu poznatom po luksuznim hotelima. Da, nažalost, grad na obalama ženevskog jezera, baš i ne nudi povoljne opcije smeštaja.

BONUS VIDEO: Gostilje srpska dolina vodopada vodopad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)