more temperatura
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Ako još uvek ne znate gde ćete na letovanje, možda je Hrvatska pravi izbor za vas.

Turisti iz Srbije sve više letuju u Hrvatskoj. Jedni odlaze da posete porodicu i prijatelje, drugima odgovara blizina i ono što je sigurno, mnogi idu zbog obale koje je jedna od najlepših duž celog Jadrana. Ono što će možda odbiti naše turiste su cene koje su drastično skočile u odnosu na prošlu sezonu. Ima i onih koji tvrde da se ne osećaju dobrodošlo i prijatno pa se radije odlučuju za Grčku ili Crnu goru.

Omiljena mesta su svakako Istra i Dalmacija a ostrva su sve popularnija, pogotovo među mladima. Pored sve većeg broja turista iz Srbije, ima i mnogo sezonaca koji dolaze da zarade a i da se provedu.

Predstavljamo vam listu destinacija u kojima su Srbi redovni gosti.

Rovinj

 

Ako ste odlučili da posetite Istru, Rovinj je grad koji nikako ne smete zaobići. Grad je veoma romantično mesto okruženo predivnim renesansnim i baroknim spomenicima, baštinama i crkvama. Veliki broj vrhunskih restorana i barova, uz obalu kao i unutar starog grada, uske šarene uličice pune prodavnica, odlični hoteli, prelepa priroda, kristalno čisto more, samo su neki od razloga zbog kojih je Rovinj našim tristima omiljeno letovalište u Istri.

Foto: Kuttig – Travel / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Makarska

 

Letovalište u Dalmaciji u kom su Srbi najviše voleli da borave. Mnogi su preko sindikalnih organizacija, u vreme Titove Jugoslavije,  imali mogućnost da letuju u ovom mestu. Makarska rivijera je jedinstvena po tome što je smeštena ispod planine Biokovo i o lepoti ovih predela svedoči to da je pre nekoliko decenija ovaj predeo proglašen parkom prirode. Letovalište je poznato po fenomenalnim plažama i borovoj šumi, ali i po dobroj gastronomskoj ponudi i bogatom noćnom životu.

Foto: Paprskář Pavel / Česká editoriální fotografie / Profimedia

 

Hvar

 

Sve popularnija destinacija, pogotovo za parove. Hrvatsko ostrvo i istoimeni grad su sinonim za hedonizam i uživanje. Hvar je jedno od najsunčanijih ostrva u Sredozemlju i poznato je po svom važnom strateškom i nautičkom položaju i bogatstvu prirodnog i kulturnog blaga.

#related-news_1

Ostrvo je domaćin brojnim turistima i putnicima koji dolaze privučeni raskošnom mediteranskom prirodom, bogatom tradicijom i svakako nadaleko poznatim noćnim životom. Hvar je grad u kojem se spajaju venecijanska arhitektura, drevne tvrđave i stare ulice pune neverovatnih restorana koji služe svežu ribu. Poslednjih nekoliko godina, mnoge svetske poznate ličnosti su posetile ovo mesto, što i ne čudi, s obzirom da je usluga na visokom nivou.

Foto: John Husband / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Pag

 

Pag sa razlogom nosi nadimak „hrvatska Ibica“. Zahvaljujući brojnim festivalima sa svetski poznatim DJ-evima, neprekidnim dnevnim i noćnim žurkama, bogatim animacijskim programima i mnoštvu klubova, Pag je postao nezaobilazna destinacija za sve mlade željne dobre zabave.

Pročitajte još:

Jedno je od najvećih Jadranskih ostrva koje je poznato po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih delova, koje se često upoređuje sa mesečevom površinom. Turistički centar Paga je Novalja, koja je najpoznatija po plaži „Zrće“ na kojoj se svakog leta održavaju žurke koje privlače mlade iz cele Evrope pa tako i srpsku omladinu.

Foto: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Krk

 

Ostrvo Krk je jedno od najvećih i najposećenijih ostrva na hrvatskoj obali koje je sa kopnenim delom zemlje povezano Krčkim mostom — što znatno olakšava dolazak i obilazak ovog ostrva. Ostrvo Krk nazivaju ostrvom plavih zastava jer ukupno 15 plaža na ostrvu nagrađeno je plavom zastavom kao simbolom uređenosti i čistoće mora, što je jedan od glavnih razloga zbog koga turisti biraju da provode leto baš ovde. Najveći i najznačajniji grad na ostrvu je svakako grad Krk koji se može pohvaliti bogatom kulturnom ponudom i istorijskim spomenicima. Na Krk možete doći i sa “Lastom” koja je nedavno sa svojim poslovnim partnerom “Autotransom” uvela novu liniju iz Beograda.

 

Foto: Bjanka Kadic / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Pula

 

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostrva i poznata je kao grad parkova i letnjih festivala. Grad ima zadivljujuće dugu i bogatu istoriju, poznata je po antičkim rimskim građevinama, od kojih je najpoznatziji amfiteatar iz 1. veka , poznat pod imenom Arena. Tokom letnjih meseci u Areni se organizuju filmski festivali i ostale kulturne manifestacije. Tradicionalno je tokom vekova, ovo mesto bilo tačka dodira mediteranske i srednjoevropske kulture, različitih naroda i jezika. Pula i njena okolina obiluju predivnim prirodnim lepotama, među kojima se izdvaja predivni arhipelag Brioni, nacionalni park, nekadašnja ekskluzivna rezidencija Josipa Broza Tita i jedna od najvećih turističkih atrakcija čitavog primorja.

Foto: Kuttig – Travel / Alamy / Alamy / Profimedia

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare