Maču Pikču
Maču Pikču; Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Tvrđava Inka Maču Pikču od danas je ponovo otvorena za turiste ali uz ograničeni broj posetilaca, pošto su posete od kraja januara bile obustavljene zbog pandemije koronavirusa.

„Tvrđavu ponovo otvaramo 1. marta ali će dnevno moći da uđe 897 ljudi uz stroge mere protiv epidemije koronavirusa“, izjavili su izvori bliski peruanskom ministarstvu kulture.

Arheološko nalazište 2. novembra je ponovo otvoreno za posetioce posle osam meseci izolacije zbog epidemije korona virusa. Medjutim, opet je 31. januara zatvoreno zbog korona virusa.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači „Stara planina“, izgradjen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Pročitajte još:

Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Veliki čileanski književnik Pablo Neruda posetio je 1943. Maču Pikču tri godine pre njegovog otvaranja turistima. Tom mestu je 1945. godine posvetio pesmu „Alturas de Machu Piccu“ (Visine Maču Pikčua).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)