Grčka
Grčka; Foto: no, Credit line: - / Huber images / Profimedia

Ljubicin "slučaj" dospeo je i u medije, ali - da li je zaista nerealno potrošiti samo 10 evra na odmoru?

Na Facebook stranici „Grčka info“, gde, između ostalog, srpski turisti razmenjuju iskustva i informacije u vezi s letovanjem u Grčkoj, pre nekoliko dana je jedan post izazvao dosta pažnje.

„Da li je moguće u nekom od grčkih letovališta izgurati dan sa 10 evra po osobi? Bez smeštaja, mislim na hranu, kupanje i obilazak ponečega? Molim za iskustva…“, napisao je jedan član.

Ispostavilo se da može, čak i za manje, dok za neke to nije moguće ni u Srbiji.

Ipak, komentar penzionerke Ljubice „pobedio“ je čak i one koji tvrde da u Grčkoj troše oko 5 evra dnevno i to na giros i vodu. Naime, Ljubica kaže da joj je na odmoru od 11 dana dovoljno tek 10 evra.

„Ja i prijateljica stavimo u zajednicki novčanik po 10 evra i bude nam dovoljno za 11 dana. Kafu pijemo u apartmanu, hleb ne jedemo, sokove i druga pića ne pijemo, kupujemo kiselo mleko, povrće i voće, a suhomesnate proizvode nosimo od kuće i sa time skuvamo nešto na brzinu. Deset godina uvek tako i nikad nismo za neverovati potrošili više. Ali, nas dve smo penzionerke, a mladi, naravno, imaju veće prohteve“, napisala je članica grupe.

Kako je u daljoj prepisci napomenula, uglavnom im niko ne veruje da prođu sa toliko malo para, ali „jednostavno smo naučili tako i zaista u ničemu ne oskudevamo jer se uglavnom snabdevamo na pijaci“.

Nakon njenog komentara došlo je do žestoke rasprave na društvenim mrežama o tome da li je to zaista moguće, mediji su preneli „recept“, ali izgleda da nikom nije jasno kako ona uspeva to da izvede iz godine u godinu.

Pa, da li je realno?

Pročitajte još:

Moglo bi da bude, posebno van sezone i to ako se odreknete izleta, ležaljki i suncobrana na plaži (ili ih možda imate uključene u aranžman?), kafe u kafiću (ponesete potrebnu količinu za taj period), pa čak i povremenog girosa – ako od kuće nosite neke osnovne namirnice, a u Grčkoj dnevni meni kompletirate salatom i jogurtom (jer, kako je Ljubica istakla, ni hleb ne jedu). Prema okvirnim cenama za 2022. godinu koje je objavio portal Grčka info, kilogram paradajza je 1,50-2,50 evra, krastavci su 0,50-0,80, luk 0,50-1,30, a jogurt je 2-4 evra. Što se voća tiče, kilogram jabuka ili pomorandži, kažu, može da se nađe i za manje od evro.

Rasprava se nastavlja, nekima to ne zvuči kao odmor iz snova, ali, računica kaže da nije nemoguće.

***

Bonus video: Branka Gvozdić o letovanju u Grčkoj u maju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare