Mesto koje zapravo muku muči sa znatiželjnim turistima.

Sajam turizma završen je proteklog vikenda, neki popusti su još aktuelni, a turisti sumiraju utiske i – guglaju mesto u Italiji gde se nalaze neke od najlepših plaža u Evropi, ali je poznato po tome što zbunjuje turiste. U pitanju je Baunej u provinciji Oljastra na italijanskom ostrvu Sardinija, koji je prema Google pretragama ovih dana najtraženiji pojam u vezi sa letovanjem.

Prema zapisima, ime Baunei se prvi put pojavljuje 1313. godine, a potiče od reči „Baun“, što je bilo ime zamka izgrađenog još u šestom veku. Nalazi se u planinama i ostao je izvan većine komercijalnih turističkih ruta, tako da i dalje nudi ruralni netaknuti pejzaž koji pruža uvid u svakodnevni život Sardinije i zanimljiv je za turizam u prirodi. Takođe, dom je popularnog letovališta Santa Maria Navarrese, koje je dobra polazna tačka za obilazak nekih od najlepših plaža u Evropi.

Pročitajte još:

Plaža Cala Goloritze je jedna od najzanimljivijih na Sardiniji, prepoznatljiva po vrhu visokom 143 metra iznad uvale i prirodnom luku koji se otvara na desnoj strani zaliva.

Ima kristalno čisto i prozirno more, u blizini se nalazi i pećina dubine 30 metara, a uživanje u netaknutoj prirodi ne kvare kafići i ležaljke po plaži.

Cala Mariolu takođe je često na listama najlepših plaža u Evropi, a jedno od „must see“ lepota cele Italije je i plaža Cala Luna, u zalivu Orsej, na pola puta između mesta Dorgali i Baunej, koja je tako atraktivna da je poslužila kao scenografija mnogim filmovima. Zanimljiva je zbog pećina koje su nastale zahvaljujući delovanju erozije mora u stenama.

*

*

*

Zanimljivost koja se vezuje za ovaj grad je vest koja je prenekoliko godina obišla svet – da je Baunej strogo zabranio korišćenje Gugl mapa.

Na ovaj korak vlasti su se odlučile jer su za dve godine čak 144 osobe pozvale pomoć kad su se zbog loše Gugl navigacije izgubile u potrazi za popularnim turističkim plažama Cala Luna i Cala Goloritze. Putevi u ovom primorskom gradu nisu dobro naznačeni na aplikaciji, pa su mnogi izgubljeni turisti bili nemoćni čak i da pokrenu automobile jer su se našli izvan puta, na grubim, strmim stazama. Pa, ako se zaista zaputite tamo ovog leta – budite oprezni.

***
Bonus video: Top 5 plaža u Albaniji