Ekskurzija
Ekskurzija - Grčka, Foto: George Atsametakis / Alamy / Alamy / Profimedia

Đaci ponovo mogu da se raduju ekskurzijama, ali njihovi roditelji baš i ne - cene su porasle za više od 20 odsto u odnosu na vreme pre pandemije.

Tri dana u istočnoj Srbiji za 15.900 dinara, a četiri dana na Zlatiboru 23.900 dinara, prenose mediji cene pojedinih maturskih ekskurzija. Osim destinacija u Srbiji, u ponudama se ponovo mogu naći i Grčka, Italija… A cene su gotovo neuporedive s cenama letovanja u tim zemljama, iako ekskurzije značajno kraće traju.

Kad se sve sabere, procene kažu da je došlo do poskupljenja od 20 odsto u odnosu na vreme pre pandemije.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, objasnio je da su ekskurzije izuzetno skupe zbog svih preduslova koji moraju da se ispune za ovakvu vrstu putovanja, dok Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija ukazuje na sve što mora da bude uključeno u konačnu cenu ekskurzije, a u standardni letnji aranžman ne.

„Narod poredi ekskurzije sa letovanjem u Grčkoj, pa upoređuju cene, ekskurzije najčešće uključuju pun pansion, kada govorimo o inostranstvu to je najčešće polupansion, pa treba uračunati i ulaznice za razne lokalitete, i to košta“, navodi on za TV Prva, pa dodaje: „Cene jesu visoke, ali sve dok su ekskurzije svojevrstan biznis, cene će biti visoke. Kada vrate edukativnu svrhu cene će možda biti niže.“

Osim toga, deca biraju ekskluzivne lokacije, smatra Markov: „Ne mora se ići na Zlatibor za koji je poznato da je skup.“

Pročitajte još:

I Seničić primećuje da se stalno dobijaju upiti za što boljim hotelima, dok ranije nijednog učenika nije bilo briga u kakvom je hotelu.

Prevoz autobusom je za 30 odsto skuplji, prvenstveno zbog poskupljenja goriva. Cene rada su povećane, odnosno dnevnice vozača. Nakon toga, više su cene tehničkog pregleda, koji je obavezan pre realizacije putovanja, a i skočila je cena registracije, guma, rezervnih delova, pa je razumljivo i poskupljenje ekskurzija, navodi B92.

Hoteli u Republici Srpskoj povećali su cenu za oko 20 do 25 odsto, u Italiji i Španiji za 15 do 20 odsto, dok je u Grčkoj i Makedoniji zabeležen manji skok – od 10 do 15 odsto. Dnevnice vodiča su povećane, kao i ulaznice za muzeje i arheološke lokalitete, brodove.

***

Bonus video: Branka Gvozdić o letovanju u Grčkoj u maju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare