najlepše selo
Trsic Foto: Tomanovic Violeta / Shutterstock.com

Predstavlja nas u svetu

Tršić je drugu godinu zaredom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Nalazi se na sedam kilometara od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost, podseća eKapija.

U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća.

Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom II i III stepena zaštite. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor i u vreme đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela, navedeno je na sajtu Srbija Travel.

Takođe, Tršić je prelep i u jesen i zato, ukoliko poželite da odete do ovog bajkovitog mesta, recimo na dan-dva, nije loše znati koliko košta smeštaj u ovom mestu.

Kako pišu na sajtu selo.rs, u Tršiću možete da za 40 evra po danu iznajmite trokrevetni apartman sa dve sobe. Apartman se nalazi u samom centru Tršića sa pogledom na mesto gde se održava Vukov sabor i na par desetina metara je od reke Zeravije.

Apartman ima jednu spavaću i jednu dnevnu sobu i kupatilo. Spavaća soba je sa bračnim krevetom, a u dnevnoj sobi je kauč na razvlačenje. Kuhinja je u sklopu dnevne sobe i potpuno je opremljena kuhinjskim posuđem, šporetom frižiderom i kafe mašinom.

S druge strane, možete i da boravite u seoskom domaćinstvu gde noćenje po osobi košta 10 evra. Konak ima dve sobe, dvokrevetnu i trokrevetnu, kupatilo i predsoblje, kao i novoizgrađeni četvorokrevetni apartman sa zasebnim kupatilom. Za ishranu gostima je na raspolaganju restoran u sklopu domaćinstva. U dvorištu konaka postoji prostor za ručavanje sa starinskom furunom, zidanim šporetom, roštiljem i ognjištem. U okviru kompleksa od 4,5 hektara okućnice postoji prostor namenjen za popodnevni odmor, ljuljaške i klackalice za decu i sl. Sav nameštaj u konaku autentičan je i datira iz 1920. godine.

Pročitajte još:

Tu je i apartman po ceni od 43 evra za najam celog objekta po danu. Tu možete da uživate u netaknutoj prirodi tršićke planine i da iskustite boravak u šumi u kompletno opremljenim i komfornim apartmanima.

Naime, u šumi na pola puta između Tršića i Tronoše na starom putu ka manastiru Tronoša se nalazi seosko turističko domaćinstvo.

Obezbeđeni su uslovi za boravak u novim kompletno opremljenim apartamanima, a ako vreme dozvoli, tu je i letnja bašta. Apartmani i bašta su opremljeni televizorima i internetom. Postoji i mogućnost za roštiljanje, a tu je i trambolina za decu. Postoji i ograđen parking.

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada

Komentari

Svi komentari (1)