Foto: Sakis Papadopoulos / robertharding / Profimedia

Septembar je mnogima idealan mesec za letovanje, jer je to način da izbegnemo gužve i produžimo leto. Ipak, vreme ume biti varljivo, pošto je ipak kraj sezone. Ali, određene destinacije godinama pružaju povoljne uslove za odmor u septembru.

Letovanje u septembru ima svojih prednosti i mana.

Manje je vrućina, ali postoji mogućnost kišovitih dana. More je i dalje toplo od letnjih meseci i svakako je manje gužva. Cene aranžmana su u većini slučajeva takođe niže.

Određena letovališta imaju najveći broj sunčanih dana godišnje, stoga su idealan izbor za septembarski odmor.

Lefkada

Jonsko ostrvo skriva neke od najlepših grčkih plaža, a u septembru na njima neće biti gomila ljudi. Temperatura Jonskog mora se u septembru kreće oko 25 stepeni Celzijusa, što znači da ćete moći da se kupate. More je zapravo toplije u septembru nego u julu, a kišni dani uglavnom se očekuju krajem meseca.

Ovog septembra, prosečna dnevna temperatura biće oko 28 stepeni. Ostrvo je idealno za miran odmor i uživanje u tavernama, istraživanje divljih plaža koje su najfotografisanije u celoj Grčkoj.

Krit

Kako je ovo najjužnije grčko ostrvo, letnje vremenske prilike se na njemu najduđe zadržavaju. Uživaćete u mediteranskim pejzažima bez gomile turista, tako da ima sve uslove za pravi odmor. Temperatura mora u septembru je oko 24 stepeni Celzijusa.

Očekuje se topao septembar na Kritu, sa temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa. To su savršeni vremenski uslovi da istražite neke od najznačajnijih atrakcija Krita. To su čuvena arheološka nalazišta, poput minojskih palata i manastrira.

Antalija

Ova tursko letovalište zadržava visoke letnje temperature celog septembra. Baš na kraju sezone, hotelski smeštaju postaju najpovoljniji, što je dodatni plus. More je takođe jako toplo, pa je prosečna temperatura oko 26 stepeni Celzijusa.

Ovog septembra, biće i do 32 stepena Celzijusa u Antaliji. Plaže su duge i peščane, more je tirkizno, a tu je i stari deo grada koji dočarava sudar civilizacija u ovom sunčanom gradu.

Majorka

Kaže se da na ovom španskom ostrvu vlada „večno proleće“ s razlogom – sunčani dani traju cele godine. A u septembru vladaju letnje temperature, ove godine će prosek biti oko 32 stepena Celzijusa. More je isto pretoplo – temperatura je 26 stepeni Celzijusa.

„Biser Baleara“ je ostrvo prepuno divnih plaža, laguna i uvala. Takođe je trendseterska svetska destinacija, koju često bira džet set.

Portugal

Ima li boljeg načina da provedete septembar od uživanja u portugalskom vinu, hrani i fado muzici? Uz to, pokrajina poput Algarve garantuje toplo vreme, jer je najjužnija.

Ovog septembra, prosečna temperatura će biti 26 stepeni Celzijusa. Zaštitni znak regije su plaže sa belim peskom, pored arhitekture i pejzaža koji oduzimaju dah.

Egipat

Bilo da izaberete Šarm ili Hurgadu, ne gine vam savršen period za ronjenje u Egiptu. More je i dalje toplo oko 27 stepeni, a temperatura vazduha sa 40 i kusur padne na oko 35 stepeni, pa je podnošljivije nego u julu i avgustu.

 

Budvanska rivijera

Bilo koje mesto da izaberete od Budve do Svetog Stefana, nećete pogrešiti. Jadransko more je toplo, za neki stepen je samo hladnije u odnosu na jul i avgust mesec. Kako nema gužvi, plaže su čistije, kao i voda.

Sunce greje nežnije, a još uvek se ne očekuje previše kišovitih dana. Temperatura mora bude oko 24 stepena Celzijusa, dok se ovog septembra u Budvi očekuje prosečna temperatura od 27 stepeni.

***
Bonus video: Lepote Crne Gore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (14)