Jesu li Srbi krivi za eksploziju korone na Zanzibaru

Putovanja 19. feb. 202119:47 > 22:38
Podeli:
zanzibar
Foto: Ton Koene / Zuma Press / Profimedia

Komadić raja koji je od juna prošle godine bio dostupan turistima sa svih krajeva sveta uskoro se verovatno delimično zatvara, odnosno, za ulazak će biti neophodan PCR test. Mnoge je razočarala vest da korona bukti na Zanzibaru, a Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), za portal Nova.rs otkriva ima li istine u spekulacijama da su Srbi krivi za eksploziju virusa na tom afričkom ostrvu.

Pojedine tursitičke agencije javljaju da su im avio-kompanije naložile da će svim putnicima za Zanzibar uskoro trebati PCR test jer se zaraza tamo ubrzano širi, između ostalog, i jer je Zanzibar bio otvoren za sve. Tamo skoro da nije bilo ograničenja (putnicima se jedino meri temperatura na ulasku u zemlju i popunjavaju zdravstveni formular).

Uz ove loše vesti o širenju virusa, Srbijom se pronela i ona da su zapravo naši putnici krivi za tu eksploziju korone.

„Nije to baš tako iz prostog razloga što tamo ima mnogo više turista iz zapadne Evrope nego iz Srbije. Pritom, mi nismo dobili nikakvu informaciju o tome da se neko od naših tamo razboleo“, demantuje Seničić ove navode.

Pročitajte još:

On dodaje da naši turisti tamo idu redovno, ali da to nije veliki broj.

„U poslednje vreme to je tek nekoliko stotina naših ljudi“, kaže Aleksandar Seničić.

On potvrđuje da će Zanzibar vrlo verovatno uskoro uvesti obavezan PCR test za turiste i otkriva kako će to u praksi izgledati.

„Skoro sigurno će agencije i tamo, kao i u drugim zemljama, pre povratka turista kući ogranizovati testiranje“, kaže Seničić.

Međutim, iako je po pravilu u tim drugim zemljama testiranje jeftinije nego kod nas (u Dubaiju, Turskoj, Egiptu košta oko 30 evra), klinika na Zanzibaru će vam za ovu uslugu uzeti 80 dolara.

Inače, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i dalje stoji da državljani Srbije mogu slobodno ulaziti u Tanzaniju, čiji je Zanzibar sastavni deo. Ipak, navodi se i da, ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Zanzibar je od svih dalekih egzotičnih zemalja poslednjih meseci najpopularniji među Srbima. Iako naših turista tamo možda nema kao ranijih godina, cele zime su organizovane ture za ovo ostrvo. I čini se da taj put nikad nije bio jeftiniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Safari Haven (@safari_haven)

„Svake nedelje tamo ide 50 do 70 naših putnika. Ta putovanja su sad povoljnija nego ikad. Sve avio-kompanije se bore da privuku putnike, pa je tako avion oko 500, 600 evra. Aranžman od desetak dana može da se nađe za cenu od 1.000 do 1.400 evra i u to ulazi i smeštaj sa doručkom i avion. Sve to je oko 300 do 500 evra jeftinije nego što je bilo ranije“, kazao je Seničič za naš portal.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram