Jermenske crkve – lepota koja ne sme biti uništena

Putovanja 09. okt. 202016:23
Podeli:
jermenske svetinje
Manastir Hor Virap; Foto: MehmetO / Alamy / Alamy / Profimedia

Stara jermenska crkva Svetog Hrista Spasitelja u gradu Šuša bombardovana je, a fotografije razorene svetinje šire se društvenim mrežama, podsećajući na sve druge prelepe jermenske svetinje, koje ne smeju da budu uništene.

Manastir Hor Virap

Hor Virap na jermenskom jeziku navodno znači „duboka tamnica“, a poznat je po tome što je Sveti Grigorije Prosvetitelj 14 godina bio zatočen u njemu od strane jermenskog kralja Tiridata III, nakon što je odbio da prinese žrtve idolima. Manastir se nalazi pod planinom Ararat, blizu granice sa Turskom i nedaleko od drevne prestonice ove zemlje, Artašata.

Manastir Noravank

View this post on Instagram

. ? We present ?. . ➡️ Noravank Monastery ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~. Location #yerevan – Armenia – ?? Photo by @diurnarius_ Follow us @churchmypassion Founder @florencemypassion Admin @girasole_assolato Our Tag #churchmypassion Member @mypassion_group Date September 02, 2020, ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~. . ➡️ Visit our @mypassion_group . ? @florencemypassion . ? @italymypassion ? @europe_mypassion ? @tuscanymypassion ? @castlemypassion ? @sunsetmypassion ? @villagesmypassion ? @tattoomypassion_ . ~~~~~~~~~~~~~. #church #churches #chiese #chiesa #iglesia #eglise #cathedral #cathedrals #bestnoravank #bestplaces #bestarmenia #visitnoravank #churchesofinstagram #churchphotography #churchesoftheworld #visitarmenia #travelnoravank #travelarmenia #holidaysarmenia #holidaysnoravank #bestmonastery #yeravan #armenia #noravankmonastery #castlemypassion #mypassion_group

A post shared by CHURCH|mypassion (@churchmypassion) on

Jermenski manastir iz 13. veka, izgrađen u kanjonu reke Amagu, poznatom po stenama boje crvene opeke. Simbol manastira je fasada princa Burtela Orbelijana, završena 1339. godine kao mauzolejska crkva.

Ečmijadzinska katedrala 

Ečmijadzinska saborna crkva, prva katedrala sagrađena u Jermeniji i najstarija katedrala na svetu. Sagrađena je 301. godine, onda kada je Jermenija postala prva zemlja na svetu koja je hrišćanstvo proglasila državnom religijom.

Katedrala u Zvartnocu

Katedrala u Zvartnocu izgrađena je u 7. veku i bila je jedinstvena po svom obliku: kružne osnove sa središnjom kupolom na kolonadi arkada i poligonalnim spoljnim zidovima od 32 ćoška. Uništena je u snažnom zemljotresu 930. godine i otkrivena je tek početkom 20. veka.

Manastir Gegard

View this post on Instagram

#geghardmonastery

A post shared by ՀԱՂԹԵԼՈՒ ԵՆՔ????? (@guide_armenia) on

Gegard je jedinstveni manastirski kompleks Jermenske apostolske crkve, delom isklesan iz stena planine koja ga okružuje. Manastir je u 4. veku osnovao Sveti Grgur Iluminator na mestu gde se u pećini nalazi sveti izvor.

Sevanavank

Manastir Jermenske apostolske crkve Sevanavank iz 9. veka nalazi se na malom poluostrvu jezera Sevan i ima pogled od kojeg zastaje dah. Osnovan je kao isposnica za monahe iz Ečmijadzina.

Tatevski manastir

Tatevski manastir Jermenske apostolske crkve iz 9. veka izgrađen je na platou na ivici duboke klisure reke Vorotan. Kroz istoriju je imao važnu ulogu u političkom, kulturnom i duhovnom životu tog dela Jermenije.

Saborna crkva Svetog Grigorija Prosvetitelja

Saborna crkva u Jerevanu, trenutno je najveća saborna crkva Jermenske apostolske crkve u svetu, što je čini i najvećom jermenskom sabornom crkvom. Izgradnja je započeta 7. aprila 1997. godine, a radovi su završeni 2001.

Sanahin manastir

Sanahin manastir iz 10. veka uvršten je na UNESKO spisak Svetske baštine u Aziji i Australaiji 1996. godine, kao „remek-delo verske arhitekture i važno obrazovano središte u srednjem veku“. Njegov jdinstveni stil nastao je spajanjem elemenata vizantijske crkvene arhitekture s tradicionalnom narodnom arhitekturom sa kavkaskog područja.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar