Išla sam autobusom u Tursku – i otkrivam kako da vam ne presedne put

Putovanja 16. jun. 202207:16
Podeli:
Foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Aranžmani za Tursku znatno su jeftiniji ako idete autobusom, ali mnogi brinu da je put prilično naporan. Proverili smo.

Sve je počelo sa: ‘spremi se, dug je to put’, dok je meni jedino u glavi bilo kako su ljudi (i šverceri) nekada putovali do Istanbula u svojim fićama i starim autobusima? Pa koliko to teško može da bude?

Ovako, nazad je put bio malo duži, jer su nas zadržavali na granicama iz očiglednih razloga, pa ću pisati o njemu. Krenuli smo malo posle 15 časova, a ujutru smo u Beogradu bili oko 8 ujutru – znači ukupno oko 17 sati putovanja. Možda zvuči mnogo, ali tajna uspeha je u – putovanju noću.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

Posle podne kada krenete na put, malo se udubite u knjigu, igrice na telefonu i vreme brzo proleti. Potrebnu opremu smestite svuda oko vas, a čini je jastuk za vrat, kao i tanko ćebence koji su zbog velike razlike u dnevnoj i noćnoj temperaturi, a i sveukupnog komotiteta obavezni. Još ako pijete neku tableticu protiv mučnine koja vas dodatno malo ošamuti, pa vi ste kada padne mrak, već na konju.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

Ono što je poseban plus bio, makar meni, je što je taj autobus imao utičnice kod svakog para sedišta, te je punjenje telefona i iznova i iznova gledanje serija bila super zanimacija. Takođe, pre polaska sa agencijom dogovorite i naglasite da toalet u busu mora da bude dostupan i da radi. Ako imate slabu bešiku, kao ja, ovo je od krucijalne važnosti i pravo da vam kažem na neke pauze me je čak i mrzelo da izađem, te bih izlazila na svega nekoliko minuta da protegnem noge.

Pročitajte još:

S obzirom na to da su noći hladne, a mahom se izlazi na graničnim prelazima kako bi se pregledali pasoši – jaknica je obavezna.

Ne mogu reći da mi je bilo baš lako i da se nisam kočila, ali i dok sam vozila autom do hrvatskog primorja – nije mi bilo mnogo bolje. Čak su me tad više noge i bolele jer su sve vreme bile u akciji, a u busu – malo se ispružiš u prolaz između sedišta, malo ih, čim neko izađe, podigneš da proradi cirkulacija i iskreno, jedva čekam da ponovim ovo putovanje. Pritom, većina agencija ograničava količinu prtljaga, ali ne i veličinu, tako da realno možete poneti kofer u koji mogu da stanu minimum dve persone – bez bilo kakve doplate.

Tako da, sve u svemu, za ove novce – plusevi se samo nižu, a kako sam već rekla, uz dobru knjigu, seriju i kunt – vreme nije izgubljeno.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

***

Bonus video: Sneg u Istanbulu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar