Gračanica, Kosovo i Metohija
Gračanica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako traje više od 30 godina, delu javnosti nije dovoljno poznato da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima svoju turističku agenciju (pokloničku), koja se zove Dobročinstvo. Ona više decenija vodi vernike i zainteresovane građane u manastire širom Srbije, ali i na druge destinacije poput Svete zemlje, Sentandreje, Svete gore...

Još davne 1990. godine, SPC osnovala je agenciju „Dobročinstvo“ u cilju da vodi na putovanja Srbe, kako iz Srbije tako i dijaspore, kako bi ih upoznavala sa spomenicima duhovnosti i kulture.

Ova organizacija je u prethodnih 30 godina, na putovanja vodila više od 200.000 građana. Kada je reč o domaćim aranžmanima, građani imaju priliku da obilaze manastire, crkve i spomenike po Vojvodini, u okolini Beograda, ali i na Kosovu i Metohiji.

Jedan od interesantnijih paketa jeste obilazak manastira u dolini Ibra, tokom koje zainteresovani putnici mogu da obiđu Đurđeve Stupove, Žiču, Studenicu, Gradac i druga velika dela od značaja za kulturu i identet ovog kraja.

Obezbeđen je smeštaj, sve ulaznice, prevoz i vodič, a cena putovanja je 6.500 dinara sa jednim noćenjem.

Pročitajte još:

Što se tiče putovanja u inostranstvo, organizatori nude odlazak u Svetu zemlju, ili obilazak okolnih zemalja gde ima zadužbina poput Bugarske ili Rumunije. Upravo će predstojeći vaskršni praznici biti prilika da vernici odu do Jerusalima ili Vitlejema gde će imati celodnevne izlete.

Ovakva putovanja se organizuju avionom, a uključena je hrana, taksi prevoz, autobuski prevoz i pojedine ulaznice. Cena ovakvog aranžmana nije baš sitnica, Za Svetu zemlju je na primer, cena hoidočašća nešto više od 62.000 dinara.

Bonus video: Koliko je kovid izmenio turizam

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare