Hit letnje destinacije u Evropi samo za istinske hedoniste

Putovanja 19. maj. 202119:41
Podeli:
Palma
Foto: BRIAN ANTHONY / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropska unija se otvara, a kako stvari stoje, svi vakcinisani putnici iz Srbije mogu da prošire vidike kad su u pitanju planovi za odmor na najlepšim letnjim destinacijama u Evropi.

Evropska unija uskoro bi trebalo da otvori granice za sve putnike koji su završili proces vakcinacije protiv koronavirusa cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO). To znači da će pored vakcina odobrenih od strane EMA (Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson) na spisku naći i vakcina kineskog proizvođača Sinofarm kojom se vakcinisao najveći deo stanovika Srbije. Dakle – ovog leta ćemo moći i dalje od Albanije i Grčke, što je prava prilika da se prisetimo najboljih letovališta u Španiji, Italiji…

Palma de Majorka (Španija)

Palma de Majorka s razlogom nosi reputaciju „kraljice evropskog turizma“ i omiljene destinacije trendsetera na Mediteranu. Bistro more, duge peščane plaže, borove šume i palme, skrivene lagune i uvale, planinski venci – sve to ukršta se u pejzažima Majorke, čineći je jedinstvenim mestom za letovanje. Glavni grad Palma je pravo mondensko mesto, sa velikim brojem luksuznih hotela, gde je sve podređeno mašti i uživanju gostiju, a ima i svoje moćne adute za one koji vole aktivan odmor uz obilaske istorijskih mesta i noćni život.

Ibica (Španija)

Pandemija je utišala čuveno parti ostrvo, omiljeno među mladima i najpoznatije po ludim letnjim žurkama, ali i kad muzika stane – možete u punoj lepoti da sagledate peščane plaže i kristalno more Ibice; da upoznate njenu izuzetno bogatu istoriju koju su gradili Grci, Rimljani, Feničani, Mavri i Španci; da krenete na uzbudljivo krstarenje ili se upustite u vodene sportove. Ibica jeste glavna letnja baza za ljubitelje elektronske muzike, ali i svima drugima ima mnogo da ponudi.

Kosta Brava (Španija)

Njeno ime u prevodu znači divlja obala i pravi je biser Katalonije. Duge peščane plaže presecaju kamene uvale, poznata letovališta i turističke centre smenjuju simpatična ribarska sela, a prirodni ambijent urbanizovan je taman toliko koliko je elitni turizam zahtevao.

Taormina (Sicilija)

Sicilija je idealno mesto za mediteranski odmor sa zelenim poljima, maslinjacima, kamenitim uvalama sa malim, privatnim plažama. Taormina je njeno najpopularnije turističko mesto, gradić koji izlazi na Jonsko more, i nalazi se nedaleko od Etne, poslednjeg aktivnog vulkana u Evropi. Osim brojnih atraktivnih plaža, poseban šarm Taormine leži i u kamenim kućicama i kaldrmi, prostranim baštama i visokim krošnjama drveća i druželjubivim Italijanima.

Pročitajte još:

Iskija (Italija)

Iskija je puna bujne vegetacije i vulkansko je ostrvo, puna je uvala, zaliva i prelepih peščanih plaža. Najpoznatija je po svojim izvorima tople i lekovite vode. Najpopularnije plaže su Kavo Grado i Maronti. Na ovo ostrvo je smešten i deo radnje romana Elene Ferante, „Priča o novom prezimenu“.

Azurna obala (Francuska)

Francuska rivijera, poznata i kao Azurna obala jedinstven je spoj tradicije i turizma. Više od 300 sunčanih dana godišnje, nebo boje indiga, savršena mediteranska klima i čist vazduh podno Alpa ispunjen mirisom jasmina i mimoza, darovali su ovom delu Francuske laskavu titulu najlepše obale na svetu, a prelepa Nica je njen najveći grad. Širok opseg letnjih aktivnosti očekuju vas na luksuznim plažama, ali verovatno ćete još više uživati u neobično intimnoj atmosferi i šarenilu ulica.

Madeira (Portugal)

Madeira je rajsko ostrvo Evrope, s obiljem vegetacije, ogromnim cvetovima na liticama crnih vulkanskih stena i tropskim voćem koje samo tamo uspeva. Zovu je i ostrvo duge, a pre korone, 2019. je peti put zaredom proglašena ostrvskom destinacijom broj jedan na svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar